Senatorul PNL Norica Nicolai recunoaste, intr-un interviu acordat ZIUA, ca doreste portofoliul Justitiei. Ea a sustinut ca presedintele Basescu a avut dreptate cand i-a solicitat premierului Tariceanu remanierea lui Chiuariu. Nicolai a catalogat drep
Senatorul PNL Norica Nicolai recunoaste, intr-un interviu acordat ZIUA, ca doreste portofoliul Justitiei. Ea a sustinut ca presedintele Basescu a avut dreptate cand i-a solicitat premierului Tariceanu remanierea lui Chiuariu. Nicolai a catalogat drept "penibil" argumentul conducerii PNL, potrivit caruia o astfel de nominalizare ar agrava razboiul dintre Palate. Demisia lui Chiuariu a venit intr-un moment delicat, intrucat Raportul Comisiei Europene (CE) privind reforma Justitiei si lupta anticoruptie, din ianuarie, va fi unul foarte dur. Oficialii europeni sunt "enervati la culme" de nerespectarea angajamentelor luate de Romania, au declarat surse europene pentru NewsIn. La Bruxelles, demisia lui Chiuariu nu are nici o relevanta, fostul ministru al Justitiei fiind vazut ca un "pusti iresponsabil", care a avut inconstienta
de a decide actiuni impotriva celor convenite cu CE, au mai spus sursele citate.
"Europenii sunt enervati la culme. Raportul din ianuarie va fi foarte, foarte dur, desi initial existase ideea ca documentul sa fie unul doar factual. Raportul nu va fi, insa, asa, ci va transmite niste semnale foarte clare", au spus sursele citate. Acestea au subliniat, insa, ca Romania nu se afla sub amenintarea activarii clauzei de salvgardare pe justitie, pentru ca o astfel de decizie ar fi luata in iunie-iulie, raportul din ianuarie fiind unul de etapa. "CSM si DNA spun una despre cealalta ca nu functioneaza cum trebuie, parlamentarii au modificat Codurile Penal si de Procedura Penala, a fost si episodul cu Comisia de la Cotroceni. Europenii le-au notat pe toate", au aratat aceleasi surse. "Din fericire, mai e timp ca situatia sa fie remediata, dar, daca s-ar fi luat acum decizia, clauza ar fi putut fi activata", au spus sursele adaugand ca in lunile care au trecut de la ultimul raport al CE "nu s-a inregistrat nici un fel de progres".
"Atentia la Bucuresti s-a indepartat de la cel mai important obiectiv, in opinia europenilor, si anume lupta anticoruptie", considera sursele de la Bruxelles. Nu numai oficialii comunitari si-au exprimat nemultumirea la Bruxelles, ci exista si reactii ale statelor membre care au pus accent pe necesitatea luptei anticoruptie in Romania si acum sunt "foarte suparate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.