JURNAL DE CINEFIL
Joi, Asociatia Presei Straine de la Hollywood a anuntat nominalizarile pentru Globul de Aur. La sectiunea film intr-o limba straina, Quentin Tarantino a rostit zambind "4 saptamani, 3 luni si 2 zile ­ Romania", iar d
JURNAL DE CINEFIL
Joi, Asociatia Presei Straine de la Hollywood a anuntat nominalizarile pentru Globul de Aur. La sectiunea film intr-o limba straina, Quentin Tarantino a rostit zambind "4 saptamani, 3 luni si 2 zile ­ Romania", iar domnul Cristian Mungiu a reusit ce n-a obtinut nimeni niciodata in Romania: sa ajunga la Globurile de Aur. A fost de departe cea mai frumoasa si mai tare stire despre Romania in ziua de joi. Dar n-a fost bagata in seama de televiziuni. Cititi cu atentie care au fost informatiile pe care televiziunile in Jurnalul de la ora 19:00 le-au considerat mai importante decat faptul ca se vorbeste de bine si despre Romania in lume, iar un roman a ajuns acolo unde nimeni n-a ajuns niciodata intr-una dintre cele mai mari industrii din lume, cea a filmului.


Pro TV a vorbit exact in aceasta ordine despre niste pistolari de la Targoviste, despre Becali pe post de nas la nunta dona€™soarei Basescu, un injunghiat in Gara de Nord, un foc la Ambasada Chinei, modificarea legii divortului, camerele de supraveghere din Sectorul 3, preturile pentru carnea de porc, tiganii care se intorc de la Paris pe banii guvernului francez si tot asa. Stirea despre Cristian Mungiu a fost a penultima in jurnal.

 
Antena 1 ne-a povestit despre zapada si greutatile in trafic, un sex scandal de la Iasi,un viol de la Calarasi, biletele la tratament pentru pensionari, traficul din Bucuresti, un acelasi injunghiat din Gara de Nord si acelasi incediu la Ambasada Chinei prezente si la Pro, amenzi pentru parcare, chiulul parlamentar, vacante in Apuseni, concertele de anul viitor. A ajuns in sfarsit si la stirea cu nominalizarea lui Mungiu si-a executat-o scurt, la ora 19:32, dupa alte 14 stiri.


TVR a inceput jurnalul principal cu un scandal diplomatic de la Chisinau, a continuat cu tratatul de la Lisabona, cu biletele de tratament pentru pensionari, nisori si drumuri blocate, un studiu UNICEF despre violenta, un alt studiu despre consumul de stupefiante, un scandal intre fosti ministri de Justitie, alt incendiu pe DN1 la Sibiu, acelasi incendiu de la Ambasada Chinei si de acum celebrul incident cu injunghierea din Gara de Nord prezent la toate televiziunile, vizita Nadiei Comaneci la copiii dintr-un centru de zi, o stire despre nemultumirile primarilor din tara, alta despre modificarea legii divortului, un furt de brazi si lista mai poate continua. Stirea nominalizarii a fost a douazeci si una in jurnal.


Mi se pare incredibil si inadmisibil ca aceasta informatie despre nominalizarea unui roman la unele dintre cele mai importante premii a fost pusa la "si altele" de televiziuni. Am enumerat aici toate aceste stiri (cu sprijinul Monitoring Media) ca sa va dati seama de ridicolul situatiei. In caz ca nu s-au prins, editorii de stiri ar trebui sa afle ca injunghieri si violuri avem tot timpul; cum ninge in fiecare an, cum ni se blocheaza drumurile; Becali face spume si spune prostii pentru orice in fiecare zi, dar pana acum nici un roman niciodata n-a fost nominalizat la premiile astea.

Un jurnalist mi-a dat o explicatie care poate fi plauzibila: Mungiu a castigat atat de multe premii incat nu mai e o stire cand mai are o nominalizare. Refuz insa sa cred ca editorii de stiri sunt atat de prosti sa nu-si dea seama cat de importanta e nominalizarea asta si ca succesul, multele premii dauneaza informarii. Prefer sa cred ca sunt ignoranti. In orice tara civilizata, aceasta stire ar fi fost printre primele in orice buletin informativ; noi am alergat-o prin jurnale. Acestea sunt momentele in care mi-e rusine ca fac meseria asta si ca un om a carui munca e apreciata foarte mult (acum un regizor) pierde in fata unui viol si a unei injunghieri in informarea opiniei publice.

Sper din tot sufletul ca filmul lui Cristian Mungiu sa ia Globul de Aur si (cel putin) o nominalizare la Oscar si astept televiziunile (ba chiar si ziarele) sa-si ceara scuze ca nu l-au pus prima stire in jurnalele ori paginile lor cum au aflat de nominalizare.


P.S. Prima TV n-a avut stirea la jurnalul principal. De fapt, nici nu prea are jurnal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.