Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va finanta cu circa 3,54 milioane de lei lucrarile de constructie la 14 asezaminte culturale, din 12 judete, informeaza MCC.
Potrivit unui Ordin semnat de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, s
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va finanta cu circa 3,54 milioane de lei lucrarile de constructie la 14 asezaminte culturale, din 12 judete, informeaza MCC.
Potrivit unui Ordin semnat de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, suma totala aprobata pentru cele 14 asezaminte culturale face parte dintr-o a doua sesiune de selectie a cererilor de finantare depuse in acest sens. Pentru finalizarea lucrarilor la aceste 14 obiective, MCC va mai aloca anul viitor o suma de 3,91 milioane lei.
Termenul de finalizare a lucrarilor la aceste asezaminte culturale este 1 martie 2008.
Fondurile se acorda in cadrul Programului prioritar national pentru finalizarea lucrarilor de constructie a asezamintelor culturale de drept public, din mediul rural si mic urban.
Comisia de selectie, care a decis finantarea obiectivelor, a fost formata din: Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC (presedinte comisiei), Valerica Zamfirescu, Daniel Serbanescu, Alecu Dumitru si Lóránt Para.
Obiectivele finantate sunt din judetele: Alba, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Constanta, Galati, Iasi, Maramures, Mehedinti, Suceava si Valcea.
Autoritatile locale din aceste judete raspund de modul de utilizare a sumelor alocate de MCC.
Pe de alta parte, Guvernul va finanta si construirea unor asezaminte culturale in satele si orasele mici unde nu exista astfel de institutii. In acest sens, vor fi construite asezaminte culturale, prin trei proiecte pilot, concepute in functie de populatia din unitatile administrativ-teritoriale in care vor fi amplasate. Pentru localitatile cu o populatie de pana la 3.000 de locuitori se vor construi camine culturale Tip 1 cu o suprafata construita de 550 mp, in timp ce pentru localitatile cu o populatie cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de locuitori, se vor construi camine culturale Tip 2 cu o suprafata construita de 750 mp. Pentru localitatile din mediul mic urban, cu o populatie de peste 5.000 de locuitori, se vor construi camine culturale Tip 3 cu o suprafata construita de 1.300 mp.
Cea de-a treia dimensiune a programului o reprezinta caminele culturale care trebuie reabilitate, potrivit declaratiilor ministrului Culturii existand, in prezent, circa 2.000 de solicitari in acest sens, din cele aproximativ  3.200 de asemenea edificiii distruse in tara.
Adrian Iorgulescu a anuntat inca de anul trecut ca, in perioada 2007-2012, asezamintele culturale din sate si orase mici vor fi reabilitate cu bani de la Guvern si de la Uniunea Europeana, iar in localitatile in care nu exista astfel de institutii, vor fi construite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.