Sase politisti spanioli acuzati ca au torturat un imigrant roman arestat din greseala in iulie 2006, dupa ce a fost confundat cu un infractor, au fost trimisi in judecata de un magistrat din Barcelona. Ancheta Parchetului a stabilit ca cei sase polit
Sase politisti spanioli acuzati ca au torturat un imigrant roman arestat din greseala in iulie 2006, dupa ce a fost confundat cu un infractor, au fost trimisi in judecata de un magistrat din Barcelona. Ancheta Parchetului a stabilit ca cei sase politisti l-au arestat din greseala, la 27 iulie 2006, pe romanul Lucian P., care sustine ca atat in momentul arestarii, cat si in timpul transferului sau la comisariatul de politie, a fost insultat si amenintat cu moartea de agentii de ordine, care l-au batut, provocandu-i hematoame si contuzii multiple, desi el le spusese ca sufera de hemofilie. Magistratul din Barcelona, care a decis trimiterea in judecata a celor sase politisti, i-a obligat pe acestia sa depuna si o cautiune de 10.000 de euro, pentru plata eventualelor despagubiri solicitate in urma comiterii faptelor de care sunt invinuiti. De asemenea, potrivit Mediafax, guvernul regional va fi tras la raspundere ca parte civila, in cazul condamnarii invinuitilor. Potrivit Procuraturii, politistii s-au apropiat de roman pe la spate, l-au imobilizat si l-au obligat sa se culce la pamant, cu mainile la spate. Fara a se legitima ca agenti de politie, ei ar fi inceput sa-i aplice romanului lovituri cu piciorul si cu pumnii pe tot corpul, l-ar fi calcat cu bocancii pe cap si l-ar fi strans de gat, pentru a-l impiedica sa strige dupa ajutor.
"Te vom ucide"
Lucian P. si prietena lui insarcinata au fost arestati din greseala la 27 iulie 2006 de agentii politiei Mossos d'Esquadra, din comunitatea autonoma spaniola Catalonia. Potrivit procurorului, ca urmare a cercetarilor desfasurate in cazul unui furt comis prin mijloace violente la 22 iulie 2006, intr-o locuinta de pe strada Ample si dupa o identificare fotografica, cu unele indoieli, un sef al politiei a ordonat retinerea lui Lucian P. ca presupus autor. Pentru realizarea arestarii, politistii s-au deplasat la domiciliul romanului, pe strada Ausias Marc. La ora 21.00, Lucian si prietena lui ieseau din casa impreuna cu un prieten pentru a merge sa bea o cafea. Potrivit Rompres, agentii s-au napustit asupra lor si au facut imposibila orice reactie defensiva, atat din cauza "factorului surpriza", cat si din cauza "disproportiei fizice si numerice". Lucian a primit lovituri pe intregul corp, a fost trantit la pamant si a fost strans de gat pentru a nu tipa, in timp ce i se striga: "te vom ucide, iti place sa lovesti femeile, o sa-ti dea 20 de ani" de inchisoare, sub privirile trecatorilor care criticau "brutala actiune".
Procuratura sustine ca politistii l-au maltratat pe Lucian in timp ce il transportau cu masina la comisariat si ca unul dintre agenti i-a introdus in gura un pistol, cerandu-i "sa recunoasca totul". Agentii l-au obligat sa mearga cu capul plecat, in timp ce unul dintre ei il lovea cu pistolul pe spate si pe gat. Cand au ajuns la comisariat, politistii au continuat sa-l agreseze pe roman, lovindu-l cu pumnii, insultandu-l si amenintandu-l cu moartea. Lucian a cerut sa nu mai fie lovit pentru ca este hemofilic si poate muri, dar politistii i-au raspuns ca ar fi fost mai bine daca ar fi murit. In ziua urmatoare, victima furtului nu a confirmat identificarea lui Lucian, care a fost eliberat.
"Sare pe rana"
Organizatia Amnesty International a acuzat politia spaniola de rele tratamente si tortura, pe fondul unei "totale impunitati" a autorilor acestor fapte, potrivit unui raport al organizatiei, realizat in urma unor anchete desfasurate pe o perioada de un an.
Raportul organizatiei, intitulat "Sare pe rana", a aratat ca multe din denunturile de tortura au o componenta rasista si constituie cazuri pe rol. Cazurile de tortura si rele tratamente comise de fortele de securitate "nu reprezinta episoade izolate sau exceptionale, comise de o mana de agenti", ci sunt o problema raspandita "pe intregul teritoriu national si la nivelul tuturor diviziilor fortelor de ordine, cum ar fi Politia, Garda Civila sau fortele de patrula din Tara Bascilor", intr-un climat de "impunitate deplina", subliniaza raportul "Sare pe rana".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.