Raspunsul oficialilor Raiffeisen nu i-a multumitExplicatiile date de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si de Raiffeisen Capital&Investment nu au lamurit intrebarile investitorilor cu privire la semnalarea unor nereguli in desfasurarea ofertei publice initiale derulate de Transgaz Medias.
Dincolo de banuielile ca, pe transa investitorilor mari, sumele si gradul de suprasubscriere au fost "umflate", cu ajutorul ordinelor de plata date bancilor custode, se vehiculeaza ideea ca s-a subscris si dupa inchiderea perioadei legale. Un cititor a publicat un comentariu la materialul de ieri, prin care nu se declara lamurit de explicatiile date de reprezentantii Raiffeisen si cere dovezi concrete.
"Chiar prospectul a fost conceput astfel incat sa se poata subscrie in afara perioadei oficiale. Nu exista absolut nicio garantie ca nu s-a subscris dupa incheierea perioadei de subscriere oficiala. Cum pot sa garanteze acest fapt cei din grupul de distributie? Nu exista nicio posibilitate. Subscrierile pentru care nu au fost introduse ordine in sistemul bursei pana la terminarea depunerii cererilor de subscriere nu pot fi luate in calcul din punct de vedere legal. Este interesant ca argument pentru neregula intalnita in acest caz comportamentul asa-zisilor investitori mici. De exemplu, se tot vorbeste in presa de pensionarii care au subscris, insa media sumelor subscrise a fost de 25.000 de euro. Asta nu prea e o suma de investitor mic in Romania. Alt lucru dubios este ca asa-zisii investitori mici au adoptat un comportament de subscriere tipic investitorilor mari, care subscriu in ultima zi. Ca sa nu mai adaug faptul ca in ultima zi programul de subscriere a fost pana la 13, adica vineri, 07.12, au venit intr-o zi de lucru acelasi numar de investitori care a venit in 9 zile. Putin credibil! Sa ne spuna doamna de la Raiffeisen cum poate sa dovedeasca faptul ca ordinele de subscriere introduse dupa terminarea programului oficial de subscriere au fost depuse in perioada de subscriere", a scris acesta.
Am inaintat comentariul reprezentantilor Raiffeisen, care au explicat ca fiecare formular este datat, inclusiv cu ora si minut. "Softul Raiffeisen Bank de preluare a subscrierilor a fost inchis la 1pm vineri. Toate formularele de subscriere au data, ora, minutul, secunda la care s-a depus formularul. Pentru subscrierile prin RCI, la fel, toate subscrierile au data, ora, minutul, secunda de preluare", ne-a explicat Dana Mirela Ionescu.Simionescu nu crede ca sunt nereguli mariAdrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, crede ca aceste idei deriva din faptul ca gradul de suprasubscriere pe transa investitorilor mici a fost mare si ca acestia isi exprima in acest fel nemultumirea ca au primit foarte putine actiuni.
"De fiecare data cand sunt actiuni de asemenea amploare cum a fost IPO Transgaz, sunt nemultumiri atat de la investitorii institutionali, cat si de la cei de pe transa mica. Cand piata era in scadere, acestia au avut posibilitatea sa cumpere titluri ieftine si acum ar fi avut randament de 25 de procente, dar au preferat sa subscrie la Transgaz. Vor lua bani putini, pe care daca ii vor investi la Bursa, vor cumpara titluri la un pret mai mare decat acum cateva saptamani. Nu au pierdut bani efectiv, dar au ratat acest profit si sunt nemultumiti", ne-a declarat Simionescu.
In ce priveste banuielile ca s-au mai pus ordine de subscriere chiar si dupa ce s-a incheiat perioada, directorul Vienna Investment Trust nu crede ca este adevarat. "Intarzierea centralizarii acestora a fost cauzata de faptul ca au fost foarte multe agentii Raiffeisen si a fost foarte multa munca", ne-a mai spus acesta.
"Este posibil sa fi aparut mici probleme, dar nu de natura de a influenta gradul de suprasubscriere si numarul de ordine depuse. Este o nemultumire a investitorilor pe care o accept, o inteleg, dar care nu cred ca este indreptatita", a incheiat Adrian Simionescu.