UK Food Standards Agency (FSA) va demara zilele urmatoare o serie de discutii in urma carora va hotari daca verificarea producatorilor in ceea ce priveste limitele daunatoare ale acizilor grasi, trans, se va face pe cale amiabila sau se va trece la r
UK Food Standards Agency (FSA) va demara zilele urmatoare o serie de discutii in urma carora va hotari daca verificarea producatorilor in ceea ce priveste limitele daunatoare ale acizilor grasi, trans, se va face pe cale amiabila sau se va trece la restrictiile severe. La luarea deciziilor va contribui si Guvernul Marii Britanii, la care FSA a apelat in mod deosebit. Agentia a luat aceasta masura intrucat nivelul grasimilor trans a crescut dramatic, ajungand la 1% din ingrediente, producatorilor acordanduli-se libertate sa ia decizii in acest sens. Grasimile trans sunt o forma de grasime nesaturata produsa atunci cand uleiul vegetal este transformat in grasimi solide prin hidrogenare. Potrivit Comitetului pentru Informare Stiintifica pentru Nutritie (SACN), in timp ce grasimile trans sunt considerate a fi cauza cresterii nivelului de ser si aparitiei bolilor cardiace, nu exista suficiente probe la ora actuala care sa dovedeasca legatura acestora cu boli ca diabetul,  obezitatea sau cancerul.     Initiativa va avea un impact colosal si va produce modificari in intreaga industrie alimentara. SACN a realizat luna trecuta un raport cu toate recomandarile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, in care se specifica limita maxima a grasimilor trans de 2% si se face precizarea ca subiectul este inca dezbatut public in vederea luarii unei decizii.  Reducerea consumului mediu de grasimi saturate de la 13,3% la 11% ar trebui sa ramana o prioritate pentru a se evita bolile cardiovasculare.   SUA  si Danemarca au demarat procedurile legislative pentru reducerea consumului de grasimi trans, dar situatia lor este foarte diferita fata de cea a Marii Britanii. Media consumului in Statele Unite ale Americii este de 2,5 ori mai mare fata de Marea Britanie, ceea ce reprezinta un risc imens in aparitia bolilor cardiovasculare. In Danemarca, in anul 2000, au fost identificate in alimente foarte multe grasimi trans, ceea ce a dus la luarea unor masuri imediate si severe. Intr-un studiu efectuat de Federatia pentru Alimente si Bauturi in aceasta vara a iesit la iveala ca industria alimentara din Marea Britanie a cheltuit prea multe fonduri in lupta pentru mentinerea sanatatii si lupa impotriva obezitatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.