Participarea straina la capitalul firmelor din Romania a urcat cu 14% in 10 luni, la 2 mld. euro.
In perioada ianuarie-octombrie 2006, acest tip de investitii a totalizat 1,8 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Investitiile straine ca aport la capitalul firmelor din Romania s-au cifrat in octombrie la 161,6 milioane de euro, in usoara scadere fata de valoarea raportata in luna similara a anului 2006, de 170 milioane de euro, se arata in datele publicate de ONRC.
In primele 10 luni, au fost infiintate 13.190 de firme noi cu participare straina, cu circa 30% mai multe decat in intervalul similar de anul trecut, cand au fost inregistrate 10.220 de companii.
In luna octombrie, au fost fondate 1.394 firme noi cu participare straina, cele mai multe apartinand unor investitori italieni (258 companii) si germani (116 companii). Investitiile straine in capitalul acestor firme se situa la 5,2 milioane euro.
La inceputul lunii noiembrie, in Romania existau 145.133 de firme cu participare straina.
Compania Egger Romania, din domeniul prelucrarii lemnului, cu actionar majoritar din Austria, a raportat cel mai mare aport de capital inregistrat in octombrie, in valoare de 28,4 milioane de euro.
Alte subscrieri importante de capital au fost realizate de catre DEGI Millennium Tower, cu actionari germani, respectiv 12,2 milioane de euro, in timp ce compania Donalam, cu capital italian, a primit o infuzie de capital de 8,9 milioane de euro.
Firma Lamdro din judetul Mehedinti, controlata de actionari germani, a beneficiat de o subscriere de capital de 8,4 milioane de euro, DEGI PGV Tower a atras 7,9 milioane de euro de la actionarul majoritar din Germania, iar Air Bites, 6,8 milioane de euro de la investitori elvetieni.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.
Investitiile straine directe au insumat, in primele noua luni, peste cinci miliarde euro.
Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca investitiile straine directe se vor ridica in acest an la sapte miliarde de euro, fata de 9,1 miliarde euro in 2006, cand a fost privatizata Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de credit din Romania.