Deziceri de breasla, frustrari glasuite pe post si desfiintari din partea juriului. Categoriile care au defilat anul acesta la „Zece pentru Romania" fac bilantul inainte de gala.

Printre cei invitati sa vorbeasca despre elites-a numarat si un ministru demis la scurttimp: Decebal Traian Remes Pornita la inceputul lui octombrie, a treia tentativa marca Realitatea TV de scoatere la lumina a romanilor cu valente de elite se apropie de final. Zece bresle s-au perindat duminica de duminica, timp de aproape trei luni, prin platoul patronat de Mihai Tatulici pentru a da masura valorii profesionale. In tot demersul de slefuit clasamentul final, care va fi facut public la gala de azi, desfasurata la Ateneul Roman, incepind cu ora 19.00, moderatorul a fost ajutat de catre un juriu din care au facut parte Adriana Saftoiu, Aurora Liiceanu, Alexandru Darie si Mircea Kivu. Concluzia ca lipiciul la sticla te face eligibil printre decarii de baza ai Romaniei a razbatut aproape in fiecare dintre editiile emisiunii. Iar Adriana Saftoiu a punctat acest lucru inca din emisiunea inaugurala, cind nu i-a trebuit multa apa la moara pina sa exemplifice acest adevar cu ajutorul clasei politice: „Foarte multi politicieni pot sa se angajeze producatori de emisiune si asigura un super rating". Tot ea a dat si masura in care proiectul Realitatea TV isi va indeplini misiunea atunci cind a fost intrebata daca in acest fel va fi respectat telul: „Politica noastra isi mai atinge scopul?".

Ministrii au fost usor de transat cind in emisiune se afla un invitat precum Decebal Traian Remes, atunci inca in functie. „Siretlicul care asigura prezenta sa in media este limbajul colorat. Are o aforistica de presedinte de CAP, care duce la vizibilizare si la cautare din partea televiziunilor", l-a taxat Doru Buscu la acea vreme.

Nici luati la comun politicienii n-au scapat mai ieftin, intr-o alta editie duminicala, cind un alt „catavenc", Alexandru Cristorian, le-a spus-o in fata: „Doar circ ofera aceasta clasa politica poporului roman". Liberalii, prin vocea lui Crin Antonescu, nu au facut decit sa-si puna cenusa in cap: „Nu cred ca publicul nu ne valorizeaza corect. Nu meritam mai mult". Parlamentarii, in schimb, in clipa luarii in colimator, au fost catalogati, la gramada, prea virulenti in limbaj. S-a gasit sa-i disculpe peremista Daniela Buruiana, care isi apreciaza limbajul „perfect adecvat electoratului".

Cind le-a venit rindul la raport, Ponta, Gusa si Udrea, adica cei cu state mai noi pe scena tarii, s-au dezis instant de lupii batrini ai politicii. Toti sint insa o apa si-un pamint, le-a spus-o acelasi Kivu: „Enunturile prin care doresc sa se delimiteze cei tineri de cei batrini pot fi la fel de bine formulate de cineva de 50 de ani". Tot de dezis s-au apucat si analistii politici, nu de generatii apuse, ci de eticheta care li se atribuie. Pusi si ei sa isi promoveze breasla din care fac parte, Cornel Nistorescu, Corina Dragotescu, Ion Cristoiu, Rodica Culcer, Adrian Cioroianu si Bogdan Teodorescu s-au dezis aproape in cor de ceea ce publicul spune ca sint.

De cealalta parte a baricadei, oamenii de afaceri n-au nici ei imaginea clasica intiparita in mintea romanilor. Prigoana, Tintareanu si Columbeanu sint dovezile invitate de Tatulici in studio care stau marturie ca virtutea businessmenilor autohtoni trece si prin opulenta prezentei in fata camerelor de luat vederi. Iar mai in gluma, mai in serios, Tintareanu a si recunoscut-o: „Am crezut ca am fost invitat la categoria comici vestiti ai ecranului".

Cei care dau viata celor de mai sus, jurnalistii, au si ei destule probleme identitare, iar citatul urmator atribuit unui invitat din platoul lui Tatulici spune tot: „Jurnalismul s-a dovedit atit de complicat, atit de elitist, incit instinctiv nu vreau sa fac parte din el. Eu sint un cetatean. Ma numesc Mircea Badea".

Categoriile mai soft ramase pentru defilare nu au fost mai putin lipsite de gilceava. Artistii vocali au recunoscut franc prin Carmen Serban, manelista chemata la dat seama, ca gramatica este o problema. Din celalalt capat al galaxiei, Felicia Filip i-a raspuns: „Refuz sa interpretez orice fel de muzica in timpul careia se bea si se maninca". Pe o alta scena, actorii traiesc si ei dihotomii iremediabile. Cind a trebuit sa-i reuneasca in fata actorilor cu telecomanda, Tatulici s-a lovit de refuzul lui Caramitru de a da ochii cu Zavoranu. Legati iremediabil de spatiul televizual, Adriana Saftoiu s-a vazut nevoita sa constate ca „valoarea pe piata a actorilor este data din aceasta perspectiva".

Pansament pe rana s-a pus abia in ultima editie inainte de gala, cind nume apuse ale arenei, Hagi, Nadia si Nastase, au venit sa se puna gaj pentru breasla sportivilor. Iar Tatulici a avut una dintre putinele remarce pozitive scapate de-a lungul a 11 emisiuni adunate in acest an: „Performanta nu v-a stricat. Ati ramas normali".

A ajuns si Kissinger Gala „Zece pentru Romania", desfasurata la Ateneul Roman, va fi difuzata vineri, de Realitatea TV, incepind cu ora 19.00. Invitatul special al editiei din acest an este Henry Kissinger, laureat al Premiului Nobel, sosit inca de joi, de la ora 14.00, in Romania. Fostul oficial al administratiei americane va vorbi pret de citeva minute in cadrul galei despre viitorul relatiilor internationale. Un interviu mai amplu realizat de Emil Hurezeanu va fi difuzat de Realitatea TV duminica, incepind cu ora 15.00. Cotidianul va publica luni, la rindul sau, un interviu cu Henry Kissinger.

Primele declaratii ale lui Kissinger in Romania, pe www.cotidianul.ro/select