Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca discutiile asupra proiectului privind introducerea votului uninominal nu pot avea loc decat in Parlament, acolo unde, dupa decizia Curtii Constitutionale, pozitiile partidelor se
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca discutiile asupra proiectului privind introducerea votului uninominal nu pot avea loc decat in Parlament, acolo unde, dupa decizia Curtii Constitutionale, pozitiile partidelor se pot apropia. Totodata, subordonandu-se dorintei presedintelui Basescu, Emil Boc a precizat ca PD este dispus sa colaboreze cu PSD pentru o formula de uninominal comuna. Pe de alta parte, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca ideea lui Mircea Geoana privind convocarea unei sesiuni extraordinare este indreptatita, acest demers fiind posibil si necesar.

Conform lui Diaconescu, PSD considera ca, dupa publicarea motivatiei Curtii Constitutionale privind respingerea ca neconstitutionale a unor prevederi din legea pe care si-a asumat Guvernul raspunderea, comisia de cod electoral ar trebui sa se reuneasca. El a spus ca aceasta comisie este „cadrul adecvat“ in care PSD va discuta cu celelalte partide variantele de vot uninominal, „negocierile tardive“ si „diverse interese politice“ putand duce la esuarea acestui proiect. Diacone scu a apreciat ca, dupa decizia Curtii Constitutionale, pozitiile partidelor pe tema uninominalului se pot apropia, intrucat deosebirile dintre variantele sustinute de acestea sunt putine. El a explicat ca intre proiectul sustinut de PSD si cel propus de PD asemanarile sunt mari, iar dupa ce CCR a respins propunerea Guvernului privind votul pe liste, si PNL si-ar putea apropia pozitia de cele doua partide, iar in aceste conditii singurul punct important de discutii intre partide va fi acceptarea sau nu a votului mixt. Diaconescu a precizat, de asemenea, ca si modalitatea de desemnare a circumscriptiilor uninominale trebuie stabilita de Parlament, si nu prin ordonanta de guvern. „As indemna Guvernul sa se uite foarte atent daca poate prin ordonanta de urgenta sa schimbe sistemul electoral. Din cate stiu eu, din punct de vedere constitutional nu se poate acest lucru“, a spus el.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.