1. Intr-una din zilele trecute, un roman-american venit, dupa doua decenii, pe aeroportul din Otopeni, s-a dus direct la chioscul unde dorea sa schimbe dolari; in RONI sau euro, a fost intrebat, la care el, nedumerit, a raspuns, in LEI. A luat suma r
1. Intr-una din zilele trecute, un roman-american venit, dupa doua decenii, pe aeroportul din Otopeni, s-a dus direct la chioscul unde dorea sa schimbe dolari; in RONI sau euro, a fost intrebat, la care el, nedumerit, a raspuns, in LEI. A luat suma respectiva, in lei, dar a ramas nelamurit, ce-i cu ronii astia, si i s-a explicat, termenul exista de vreun an, de cand s-a produs denominarea leului vechi, taindu-i-se patru zerouri si a aparut leul nou, zis RON. Pai daca tot nu mai circula "milionarul", si-a zis pragmaticul vizitator, de ce noului leu sa-i spuna altfel? Zilele urmatoare, la cumparaturi, i se cereau "milioane", platea cu leii pe care-i avea si primea restul in cativa lei, dupa ce vanzatoarea facea mental calculul fara zerourile buclucase. Pe bancnote scrie clar - 1 LEU, 5 LEI etc. - dar nu RON, cum a vazut chiar la televizor, la afisarea preturilor anumitor produse. Si m-a intrebat: "De ce aceasta... diversiune, din moment ce pe piata nu exista decat stravechiul nostru leu?". Fara comentarii.
2. Prietenul meu a plusat: "Citesc si nu inteleg. Ce-i aia rom, cu un R sau doi, cand eu stiam ca romul este o bautura, pe care o savuram cu placere, in tinerete, mai ales cand era cubanez?". Nu-i vorba de acea licoare, i-am explicat, ci de conationalii nostri tuciurii, adica tigani. Dupa '90, cativa politicieni romani, mai mult sau mai putin noi, vrand sa para europeni, au reinventat termenul de ROM - ROMI, fara a tine seama ca tiganii din Europa sunt numiti, in functie de tara in care s-au stabilit, gitanos, gypsies, zigeuner, gitans, zigari, tigani samd, fara ca termenul sa aiba un sens oarecum peiorativ, ci doar sa indice etnia. Numai noi, romanii, ne-am gasit mai breji, incat pana si pasapoartele eliberate dupa Revolutie erau inscriptionate cu ROM! Primii beneficiari? Tocmai balcazele cu puradei in brate, cersind prin marile orase europene, deoarece romii sunt ostracizati in tara lor, adica Romania, pe care nu conteneau s-o maculeze, in fel si chip. Dar de la cersit si subtilizat din buzunare, clanurile lor au ajuns la talharii, violuri, trafic de persoane, vanzari de copii, sustrageri din bancomate etc. sustinand ca sunt romi, prescurtare a numelui de romani! Confuzie perfecta.
3. Romanii nostri, din Apus, nu sunt toti de pus la icoana, cum se spune; avem destui, care se dau in stamba si au luat drumul puscariilor si, mai nou, sunt expulzati, mai ales din Franta si Italia. Culmea e ca unii s-au infratit cu romii, oferind subiecte de prima pagina, nu numai tabloidelor de scandal. Dar sunt si altii, onesti si muncitori - o majoritate - care respecta legile si se comporta civilizat, carora oficialitatile locale n-au a le reprosa nimic. Ei au venit acolo pentru un trai mai bun, castiga pe masura lucrului depus, duc dorul celor de Acasa, trimit miliarde de euro si-si cultiva, pe cat posibil, limba si traditiile tarii parasite temporar sau chiar definitiv. De ei nu se atinge nimeni, din contra, sunt sprijiniti sa se integreze in colectivitatile in care traiesc. Numai ca, in anumite cazuri, multi cauta sa-i dezbine pe romanii de pretutindeni si, prin ricoseu, sa destabilizeze tot ce inseamna Romania!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.