Pe textele lui Radu Gyr, Anatolie Panis, Zahu Pana, Dumitru Oniga, Marcel Petrisor, oameni care au trecut prin infernul inchisorilor comuniste de la Aiud si Jilava, la Muzeul National al Literaturii Romane, actrita Diana Giubernea (foto) si regizo
Pe textele lui Radu Gyr, Anatolie Panis, Zahu Pana, Dumitru Oniga, Marcel Petrisor, oameni care au trecut prin infernul inchisorilor comuniste de la Aiud si Jilava, la Muzeul National al Literaturii Romane, actrita Diana Giubernea (foto) si regizoarea Mona Gavrilas au creat "Un Altfel de Craciun". Spectacolul, care se desfasoara la Rotonda MNLR, este o trecere emotionanta prin destinele celor pentru care, nu cu mult timp in urma, Craciunul insemna doar suferinta, gratii si intalnirea cu Iisus in celula...
"Pentru mine, in fiecare an, 24 decembrie nu e sarbatoare. Grele aduceri aminte... In aceasta zi caut sa fiu numai eu. Cu gandurile mele. Sa nu aud nimic, sa nu ma tulbure nimeni. Imi tremura si acum condeiul intre degete. Cuvintele mi se impleticesc, desi nu vorbesc cu nimeni. Si chiar de-as vorbi cu mine, degeaba, tot nu m-aud". (Anatolie Panis)
Spectacolul Monei Gavrilas evoca in poezie si proza Craciunul detinutilor politici, inchisi intr-o lume in care Dumnezeu le era interzis. Despre lacrimi, despre durere, despre credinta, despre moarte, despre ziduri, despre libertate, montarea de la Muzeul Literaturii e vie si emotionanta. Diana Giubernea pastreaza echilibrul intre traire si patetism, dozand bine cuvintele si lasand, cu simplitate, textele sa vorbeasca. "Unde esti, Doamne? Am urlat la zabrele. / Din luna venea fum de catui... M-am pipait... si pe mainile mele, / am gasit urmele cuielor... Lui." ("Iisus in celula" - Radu Gyr)
Recompunand o atmosfera de penitenta, montarea Monei Gavrilas trece pe langa cliseu si palpaie ca o candela in intunericul temnitei din noi, scotand la lumina o lume in gri si negru, in care Dumnezeu traia ca-ntr-o biserica vie. Fara globuri si fara Mos Craciun, fara brad si fara colinde, Craciunul la Jilava traieste si astazi in cei ce l-au trait. "Pe la Jilava au trecut zeci de mii, sute de mii, poate milioane de detinuti. Multi au murit...". O poveste aleasa din sutele de povesti pe care le-au trait cei ce-au trecut pe-acolo, o poveste care decupeaza ea insasi in spatiu o poarta catre celula numarul 6 de la Jilava. O Noapte de Craciun traita intre sunet de colind si zgomot de bastoane peste trupuri inerte. Curajul iesit din comun de a canta "O ce veste minunata" e rasplatit cu moartea. Martiri au trait si in temnitele comuniste. "Au luat la nimereala 30 de detinuti si i-au dus in sala de baie... 30 de detinuti, 30 de gardieni, unu la unu (...) apoi liniste, trupuri inerte. Ne-am facut cruce in cerul gurii. Ne faceam cruce si in gand, atat cat ne mai ramasese... o farama de gand".
Ca-ntr-o lume desprinsa din Orwell, inchisoarea comunista adusa pe scena la MNLR reface o lume absurda. O lume in care, desi ucis, Dumnezeu n-a murit. "Nu mai vine Mos Craciun / L-a oprit paznicu-n drum..." O lectie despre curajul de a crede si despre libertate, un univers in care puterea credintei si a mintii creeaza brese in timp si spatiu, spectacolul "Un Altfel de Craciun" are meritul ca aduce aminte o poveste adevarata traita pe viu in "laboratoarele" Epocii de Aur. Astazi pe cale de a fi uitate, micile sau marile drame din temnita - fie ca s-a numit Aiud, Gherla, Jilava sau... Romania - sunt aduse la lumina fara incrancenare, doar cu tristete si sinceritate. "Iisus a fost cu mine in celula...".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.