Pentru a putea prinde din urma celelalte state membre ale Uniunii Europene, Romania mai are de lucrat la capitolul capacitate administrativa, stabilitate economica, birocratie si piata muncii, atrage atentia Comisia Europeana, potrivit Mediafax.
Pentru a putea prinde din urma celelalte state membre ale Uniunii Europene, Romania mai are de lucrat la capitolul capacitate administrativa, stabilitate economica, birocratie si piata muncii, atrage atentia Comisia Europeana, potrivit Mediafax.
Desi Comisia vede Programul National de Reforma al Romaniei ca fiind unul ce vizeaza obiective potrivite in vederea maximizarii avansului economic si crearea unor locuri de munca de calitate si mai numeroase, in domeniile critice, precum consolidarea capacitatii administrative si imbunatatirea mediului de afaceri, Comisia apreciaza ca politicile ar fi putut fi mai ambitioase. Implementarea politicilor in concordanta cu prioritatile stabilite constituie conditia principala pentru realizarea Programului National de Reforma, o parte-cheie a strategiei Romaniei de reforma postaderare.
"Economia romaneasca are rezultate demne de luat in considerare, dar Comisia recomanda ca Romania sa abordeze vulnerabilitatile macroeconomice urmand o politica fiscala bine reglementata si grabind reformele structurale pentru a-si consolida competitivitatea. Astfel, Romania se va afla intr-o pozitie buna pentru a-si sustine ritmuri mari de crestere pe termen mediu si lung. Politicile din PNR ale caror puncte deficitare trebuie abordate cu prioritate sunt: consolidarea capacitatii administrative, evitarea supraincalzirii, imbunatatirea planificarii bugetare si a calitatii cheltuielilor; reducerea birocratiei excesive, activarea ofertei de forta de munca si cresterea pregatirii acesteia", se arata in comunicatul CE.
Cu cateva zile in urma, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Fernandez-Ansola, sublinia, de asemenea, necesitatea Romaniei de a se axa pe stabilitate macroeconomica, ceea ce inseamna crestere sustenabila si revenirea la niveluri reduse ale inflatiei, si revigorarea reformelor, cu orientare pe termen mediu. "Este esentiala iesirea din impas a reformelor structurale, inclusiv din sectorul energetic si piata muncii, cresterea eficientei sectorului public, care ar contribui la dezvoltarea infrastructurii publice, atat de necesara", spunea Ansola.Birocratia excesiva franeaza afacerileComisia recomanda Romaniei sa-si consolideze urgent capacitatea administrativa la nivelul central si local prin imbunatatirea reglementarilor, a controlului si a capacitatii de implementare. Totodata, CE ne sugereaza adoptarea unor masuri urgente pentru a reduce substantial procedurile administrative si intarzierile in obtinerea autorizatiilor, "ca parte a unei politici de reglementare mai coerente pentru a imbunatati mediul de afaceri, fapt care va ajuta lupta impotriva coruptiei".
In acelasi timp, Romania ar trebui sa implementeze o abordare integrata in ceea ce priveste cresterea numarului de locuri de munca, a gradului de ocupare si a productivitatii. In acest sens, trebuie accelerata aplicarea reformelor sistemului educational pentru a raspunde mai bine nevoilor pietei de munca prin reducerea abandonului scolar timpuriu, prin cresterea semnificativa a participarii adultilor in educatia si formarea permanenta si prin transformarea agriculturii de subzistenta sau semi-subzistenta in locuri de munca durabile. Fernandez-Ansola sublinia si el necesitatea unor stimulente care sa conduca la cresterea participarii pe piata muncii, intrucat aceasta se confrunta cu o foarte scazuta participare, in special a tinerilor si varstnicilor, este nevoie de stimulente care sa conduca la cresterea participarii pe piata muncii.CE recomanda evitarea politicii fiscale pro-cicliceTotodata, Comisia Europeana propune Romaniei evitarea unei politici fiscale pro-ciclice cu deficit de cont curent in crestere si presiuni inflationiste, dar si o crestere a salariilor in concordanta cu avansul productivitatii.
In plus, se doreste o imbunatatire a planificarii si executiei bugetare, dar si a calitatii finantelor publice, pe componenta cheltuielilor publice si a reducerii si redirectionarii ajutorului de stat obiective orizontale.
Mai mult decat atat, Comisia puncteaza domenii in care este nevoie de un efort deosebit si care pot conduce la recomandari in viitor.
In consecinta, din punctul de vedere al Comisiei, este foarte important ca Romania sa se concentreze asupra continuarii adoptarii de masuri care sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special cu privire la riscurile potentiale ale suficientei si sustenabilitatii pensiilor. "Comisia propune recomandari numai acolo unde identifica o provocare majora si unde considera ca statul membru vizat trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a face fata provocarii. Aceste recomandari specifice de tara, adoptate mai intai de Comisie in decembrie 2006, vor fi inaintate Consiliului pentru aprobare", se mai arata in documentul citat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin