Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care si-a dat demisia luni, dar va continua functia pana cand va fi nominalizat un succesor, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a prezentat un nou proiect al Codului de procedura civila, menit sa as
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care si-a dat demisia luni, dar va continua functia pana cand va fi nominalizat un succesor, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a prezentat un nou proiect al Codului de procedura civila, menit sa asigure, in viziunea lui Chiuariu, scurtarea duratei proceselor, impiedicarea tergiversarii acestora, reducerea numarului actiunilor civile introduse abuziv si aplicarea unitara a legii in materia civila. Proiectul de lege, ce va fi supus dezbaterii publice, contine prevederi noi, bune, dar si prevederi de natura sa alarmeze justitiabilul.
Obsedat de celeritate
Tudor Chiuariu a subliniat in mai multe randuri ca viitorul cod de procedura civila propus de el, si realizat de un colectiv de avocati in frunte cu Flavius Baias si Gheorghe Florea, urmareste in principal solutionarea cu celeritate a proceselor, dupa "model european", desi in multe state europene durata proceselor e dubla decat cea de la noi. Ministrul a explicat ca noile prevederi ale codului vor limita drastic cazurile in care se poate recuza un judecator sau solicita vreo stramutare a dosarelor si ca asemenea cereri nu vor mai putea suspenda judecarea doarelor pana la solutionarea lor. Recuzarea va putea privi doar judecatorii cauzei. Stramutarea nu va mai fi decisa exclusiv de Inalta Curte, ci de instanta superioara celei care judeca dosarul in care s-a ridicat o astfel de cerere. Potrivit propunerii, nu va mai fi posibila o a doua cerere de stramutare. Procedura de citare va putea fi facuta si prin e-mail (posta electronica), si se intentioneaza ca citatiile sa fie transmise exclusiv prin agenti procedurali, in loc de posta actuala.
Intrebat de reporterii ZIUA cum se va proceda, avand in vedere ca citarea prin agenti procedurali nu e privita cu incredere in Romania, date fiind antecedentele acestui sistem, iar renuntarea la posta va impune angajarea a mii de persoane, pentru a putea expedia milioanelor de citatii care se fac lunar, avand in vedere ca nu exista un asemenea personal la instante si Parchete, Chiuariu a sustinut ca pana la adoptarea codului, Guvernul va asigura resursele umane si financiare necesare.
Filtru pentru actiunile civile
Una din cele mai controversate masuri va viza filtrarea actiunilor civile, care inainte de a fi puse pe rol, vor fi trecute prin camere de consiliu, in care judecatorii vor decide fara public, "printr-un control administrativ", daca actiunea poate fi judecata sau nu. Masura se doreste a fi o stavila pentru actiunile civile introduse abuziv si care aglomereaza instantele. In caz de respingere, reclamantii pot ataca decizia cu cerere de reexaminare la instanta superioara. Ziaristii prezenti la conferinta au ridicat problema impiedicarii liberului acces la Justitie, insa Chiuariu a explicat ca sistemul propus de el vine in sprijinul partilor. O alta mare nedumerire a creat-o prevederea potrivit careia recursul in civil nu va fi admis fara semnatura unui avocat sau consilier juridic. Ministrul a explicat ca recursul va fi o cale exceptionala de atac si va trebui formulat de un cunoscator al Dreptului, "tocmai pentru a se limita folosirea sa abuziva". Chiuariu a respins ideea ca s-ar bloca accesul la Justitie a celor fara bani, prin aceasta prevedere susceptibila ca vrea sa asigure o clientela constanta avocatilor.
O alta premiera: probele vor fi administrate de avocati in camere de consiliu si doar dezbaterilor vor avea loc in sedinta publica si vor fi inregistrate audio-video. Cu tehnica ce urmeaza a fi achizitionata. Amanarile vor avea caracter exceptional. Partile vor avea o procedura de a reclama tergiversarea proceselor de catre magistrati. Citarea nu va mai fi reluata, iar daca o parte a fost citata la un termen se va considera ca are cunostinta despre proces. Divortul va fi solutionat pe cale administrativa, in cazurile unde nu exista copii, nefiind necesar un proces pentru desfacerea casatoriei in care sotii s-au pus de acord. Desi indoielile jurnalistilor nu au fost putine, ministrul a concluzionat ca proiectul viitorul cod este doar o propunere ce urmeaza a intra in dezbaterea publica si, ca atare, va fi perfectionat.
Plangere la DNA contra lui Macovei
La finalul conferintei sale de presa, Tudor Chiuariu a pus in fata presei trei bibliorafturi cu acte, cu precizarea ca ele contin 230 de avize de transferuri de terenuri semnate de Monica Macovei, cata vreme a fost ministru.
Chiuariu - impotriva caruia DNA a deschis un dosar penal pentru un aviz dat in primavara lui 2007 pentru o hotarare de Guvern care privea un teren al Postei - a anuntat ca va trimite bibliorafturile la DNA: "ca sa fim convinsi ca nu sunt cercetate doar persoanele adversare ale presedintelui Traian Basescu". Chiuariu nu a vrut sa spuna ce ilegalitati a constatat in cele 230 de avize, dar a adaugat ca "procurorii numiti de Macovei" vor trebui sa dovedeasca ca nu ancheteaza preferential si daca sunt preocupati de dosare cu transferuri de terenuri, au acum suficienta "marfa" sa cerceteze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.