Daca intentionati sa va procurati carnea de porc din piete, verificati inainte fiecare detaliu. In caz contrar, riscati sa va petreceti Sarbatorile cu tratamente impotriva toxiinfectiilor alimentare.


Majoritatea comerciantilor nu respecta legea privind vanzarea produselor din carne. In Piata Obor, carnea de porc se comercializeaza intr-o hala imensa pe principiul "totul sub un singur acoperis". O singura vanzatoare purta manusi in timp ce impacheta produsele, iar halatele pe care sunt obligate prin lege sa le poarte erau inlocuite cu niste veste. Nepurtand manusi, toate operatiile pe care trebuiau sa le efectueze pentru a pregati produsul in vederea vanzarii le faceau cu mainile neprotejate. Astfel, dupa ce stergeau vitrina in care erau expuse produsele, fara sa se spele pe maini, luau carnea si o prezentau clientilor.


Carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime, care trebuie sa aiba culoarea alba sau roz-alb, moale. La frecare, lasa o senzatie de unsurime. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-albicioasa si consistenta moale. La porcii adulti, culoarea este roz-palid si consistenta moderata, iar la porcii batrani, culoarea devine rosu inchis si consistenta tare.


LEGE. Bobert Hart, consilier de presa din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, ne-a explicat cateva din normele care trebuie respectate pentru a pastra carnea de porc intr-o stare cat mai buna in vederea consumului uman. Astfel, dupa ce cumparati produsul, daca este congelat, trebuie sa il transportati cat mai rapid la domiciliul dumneavoastra. Acest lucru trebuie respectat cu strictete, deoarece, daca temperatura spatiului in care se pastreaza carnea este mai mare de 2Â-3Â C decat cea a carnii congelate, aceasta se dezgheata. Cu cat acesta se face mai lent, cu atat modificarile si pierderile de suc sunt mai mici. Dupa ce a fost congelata, carnea de porc trebuie sa aiba caracteristicile carnii proaspete. Daca este decongelata, trebuie folosita imediat, intrucat, din cauza exudarii de suc, exista pericolul invadarii cu flora microbiana si al alterarii rapide.