Bancile centrale din lumea intreaga si-au unit fortele pentru a combate efectele crizei creditelor, aceasta initiativa fiind prima actiune coordonata a bancilor de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, ce au dus la inchiderea pietelor financ
Bancile centrale din lumea intreaga si-au unit fortele pentru a combate efectele crizei creditelor, aceasta initiativa fiind prima actiune coordonata a bancilor de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, ce au dus la inchiderea pietelor financiare americane, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Federal Reserve, impreuna cu Banca Centrala Europeana (BCE) si bancile centrale din Canada, Marea Britanie si Elvetia, a anuntat o serie de pasi prin intermediul carora bancile aflate in criza vor avea acces la lichiditati, in speranta de a elimina criza creditelor ce ameninta sa arunce economia americana in recesiune, ceea ce afecteaza si cresterea economica pe plan global.
Fed a declarat ca va oferi dolari Bancii Centrale Europene si Bancii Centrale a Elvetiei, prin linii de schimburi valutare menite a reduce presiunea in Europa. Linia de schimburi valutare cu BCE va fi de aproximativ 20 miliarde dolari si de 4 miliarde dolari pentru Banca Centrala a Elvetiei.
Initiativa bancilor centrale de a-si uni fortele a avut efect asupra pretului petrolului, care a scazut ieri pe pietele electronice din Asia, datorita injectiei concertate de lichiditati din partea bancii centrale, potrivit agentilor comerciali, informeaza AFP, citat de NewsIn. Pretul barilului de "light sweet crude" cu livrare in luna ianuarie 2008 a scazut cu 34 de centi, la 94,05 dolari, fata de 94,39 dolari, cat a inregistrat miercuri la Bursa din New York, unde crescuse cu 4,37 dolari, in timp ce barilul Brent extras din Marea Nordului, cu livrare in luna ianuarie 2008, a scazut cu 52 de centi, la 93,50 de dolari. Anuntul unei actiuni comune a mai multor banci centrale a adus "un plus de optimism economic", a precizat analistul firmei de brokeraj Fimat, Antoine Halff.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.