Chisinaul sustine ca Romania nu recunoaste statul moldovean si ii submineaza independenta.Apropierea lui Voronin de Vladimir Putin creeaza dificultati Romaniei.Foto: Reuters Masura Chisinaului de expulzare a doi diplomati romani a fost luata in urma declaratiilor facute recent de ambasadorul roman in Republica Moldova privind Tratatul de la Paris din 1947, precum si a activitatilor politice desfasurate de acestia, a declarat joi pentru NewsIn Victor Stepaniuc, unul dintre liderii Partidului Comunist. „E un comportament absolut inadmisibil din partea Romaniei si in cazuri din astea multe tari recurg chiar la ruperea relatiilor diplomatice. Se vede foarte clar ca acest stat nu recunoaste tara noastra", a spus Stepaniuc.

Oficialul comunist a declarat ca „cel mai dramatic este ca ambasadorul Filip Teodorescu si-a permis sa atace prevederile Tratatului de pace din 1947, in care au fost fixate frontierele dintre fosta URSS si Romania". Acest Tratat, potrivit deputatului, fixeaza rezultatele celui de-Al Doilea Razboi Mondial si, practic, granita moldo-romana. In baza Tratatului, Republica Moldova ar trebui sa aiba un tratat de frontiera si un tratat politic cu Romania. „Noi acum intelegem de ce, pe parcursul a 16 ani, Romania nu a dorit semnarea cu Republica Moldova a Tratatului politic de baza si a Tratatului de Frontiera - pentru ca nu recunoaste rezultatele celui de-Al Doilea Razboi Mondial si acum acest lucru a iesit la suprafata", a spus Stepaniuc. Liderul comunist a adaugat ca cei doi diplomati „s-au ocupat cu activitate politica indreptata impotriva suveranitatii si independentei Republicii Moldova".

„Este evident de ce a fost expulzat anume atasatul pentru cultura. Romania nu ar trebui sa se ocupe de sustinerea ziarelor care constituie baza partidelor politice din Republica Moldova. Toate ziarele pe care le sustine Romania promoveaza concepte politice, inclusiv cele pentru copii sau adolescenti", a spus Victor Stepaniuc, mentionind „Literatura si Arta", „Timpul" si „Jurnal de Chisinau". „Chiar si in Parlament sint o buna parte din deputati care nu vorbesc despre interesele Republicii Moldova, ci mai mult de interesele Romaniei. Uitati-va cum promoveaza unii politicieni ideea de denumire a tarii - ei o numesc Basarabia si nu Republica Moldova. Asta-i lipsa de respect fata de stat, de fapt este contestarea statului si poporului", a spus deputatul comunist.

Purtatorul de cuvint al MAE, Ilie Banica, nu a putut preciza daca Romania va expulza la rindul ei doi diplomati ai Republicii Moldova (potrivit cutumei) si nici nu a putut spune care este strategia MAE in aceasta problema sau cind vor fi luate masuri, precizind ca acestea trebuie aprobate la nivel mai inalt.

„Trebuie sa expulzam si noi doi diplomati moldoveni, nu e cazul sa facem concesii inutile. In rest insa, e bine sa avem o reactie matura, nu neaparat in zona publica, ci cu instrumentele normale, diplomatice, de care dispunem, pentru a evita escaladarea si repetarea episodului din martie 2002", a declarat analistul Iulian Chifu, specialist in problematica Republicii Moldova. In acea perioada, crestin-democratii condusi de Iurie Rosca au organizat demonstratii antiguvernamentale. Atasatul militar al Romaniei la Chisinau a fost expulzat sub pretextul ca ar fi avut legaturi cu organizatorii, iar presedintele Voronin a acuzat Bucurestiul ca „sponsorizeaza mafia fascist-nationalista".