Ciolos va anunta sambata CE despre decizia finalaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va obtine acreditare definitiva, dar trebuie sa respecte un plan de monitorizare in urmatoarea perioada, au declarat ieri surse din Ministerul
Ciolos va anunta sambata CE despre decizia finalaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va obtine acreditare definitiva, dar trebuie sa respecte un plan de monitorizare in urmatoarea perioada, au declarat ieri surse din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru NewsIn.
Sursele au mai adaugat ca APIA respecta conditiile necesare pentru obtinerea acreditarii definitive, dar ca activitatea agentiei va fi monitorizata de Autoritatea Competenta din MADR, deoarece inca exista cateva deficiente. Principalele domenii din activitatea agentiei care urmeaza a fi monitorizate tin de functionarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), cat si de elaborarea anumitor manuale de proceduri. Pentru a fi acreditata, o agentie de plati trebuie sa indeplineasca anumite criterii stabilite de Comisia Europeana cu privire la mediul intern, activitati de control, informare si comunicare. Monitorizarea activitatii unei agentii de plati dupa obtinerea acreditarii este, de fapt, prevazuta in regulamentul european. "Statele membre sunt obligate sa verifice periodic daca agentia de plati continua sa indeplineasca criteriile de acreditare si sa stabileasca un sistem pentru schimbul de informatii referitor la posibilele cazuri de neconformare. Se stabileste o procedura pentru rezolvarea acestor cazuri, incluzand obligatia de a stabili un plan pentru a remedia orice deficiente identificate intr-un interval de timp determinat", se precizeaza in regulamentul Comisiei privind acreditarea agentiilor de plati.Viitorul fondurilor europene pentru agricultura va fi hotarat peste 6 zileMinistrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat, tot ieri, ca va informa Comisia Europeana despre decizia luata in privinta acreditarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in cursul zilei de sambata, in functie de raportul de audit al firmei Deloitte.
Potrivit lui Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a cerut ca raportul legat de acreditarea APIA sa fie trimis Comisiei Europene pana duminica seara.
Comisia Europeana a anuntat ca va decide in 20 decembrie daca va activa sau nu clauza de salvgardare pe agricultura, daca problemele legate de acreditarea deplina a APIA nu vor fi rezolvate pana in data de 16 decembrie.
Potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlului in teren.In joc sunt 110 milioane euroAplicarea clauzei de salvgardare inseamna reducerea cu 25% a fondurilor UE pentru platile agricole. Romania ar trebui sa primeasca circa 440 de milioane euro pentru platile fermierilor aferente anului 2007, iar aplicarea clauzei ar insemna pierderea unei sume de circa 110 milioane euro.
MADR are in subordine doua agentii responsabile cu gestionarea fondurilor europene, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP). Cele doua agentii de plati au obtinut acreditarea provizorie anul trecut in data de 15 decembrie. Pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013, fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.
Comisia Europeana a adoptat la sfarsitul lunii noiembrie un proiect care vizeaza modernizarea Politicii Agricole Comune, prin reducerea fondurilor acordate fermelor mari direct proportional cu marimea subventiilor anuale primite. Astfel, pentru fermele care primesc subventii de peste 100.000 de euro anual, ar putea sa fie aplicata o reducere de 10% a platilor, pentru cele care depasesc 200.000 de euro, de 25%, iar pentru cele care primesc peste 300.000 de euro anual ar putea exista o scadere de 45%.
Propunerile mai contin sugestii privind obligarea statelor membre sa-si majoreze, in perioada 2010 - 2013, fondurile orientate pentru proiectele de dezvoltare rurala cu 2% pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.