Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu, considera ca este vorba de noi "provocari" ale statului CSI Republica Moldova. Expulzarea celor doi diplomati romani acuzati voalat de apartenenta la un serviciu de informatii survine dupa ce, in urma
Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu, considera ca este vorba de noi "provocari" ale statului CSI Republica Moldova. Expulzarea celor doi diplomati romani acuzati voalat de apartenenta la un serviciu de informatii survine dupa ce, in urma cu o luna, un fost agent al Serviciului de Informatii Externe (SIE) peste Prut, ziaristul cotidianului "Moldova Suverana" Mihai Contiu, acuza personalul ambasadei de spionaj in defavoarea Romaniei si a relatiilor acesteia cu Moldova, avertizand cu o urmare a acestei "auto-deconspirari". Umilirea SIE generata de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau, aflat sub directa supervizare a serviciilor de spionaj ale Rusiei, FSB si SVR, nu a primit, momentan, nici un raspuns din partea Romaniei. Speculatiile sunt insa, ca serviciile rusesti urmaresc prin operatiunea de dezinformare realizata prin intermediul lui Contiu sa-si introduca in Moldova propriii agenti care lucreaza sub steag roman in Centrala de la Bucuresti. Adica, o para-provocare.
"Afacerea" Contiu
Fostul agent al SIE, Mihai Contiu, sustinea, intr-o scrisoare deschisa adresata in urma cu o luna presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu, ca serviciile secrete romanesti dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Republica Moldova. "Ambasada romana din Moldova este intruchiparea perfecta a securitatii ceausiste de peste granite, acolo unde trebuiau cautati disidentii anticeausisti care trebuiau impuscati", cita HotNews din dezvaluirirle ziaristului roman trecut la "moldoveni", care acuza direct "ofiterii de la linie, cei de la Ambasada". "Eu, ca fost agent de spionaj extern pentru Romania, am fost constient ca mi-a fost verificata loialitatea si confirmata anual de minimum cinci agenti de legatura din Moldova (localnici), de un rus care actioneaza in Moldova pentru spionajul romanesc si de alti doi agenti romani care sunt naturalizati in Moldova. La randu-mi, am avut obligatia profesionala sa verific loialitatea fata de Romania a subiectilor Lorena Bogza, Victor Nichitus, Cristian Pohrib, Dan Dungaciu, Iurie Rosca, Val Butnaru, Vasile Butnaru, Nicolae Negru, Constantin Tanase, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Alexandru si Ana Bantos, Aurel Scobioala si inca 35 de subiecti asupra carora voi reveni", acuza Contiu.
Jurnalistul, care a lucrat in Romania la cotidianele "Ora" si "Viitorul romanesc" declara ca a fost agent asociat al SIE din 1998 si pana in 2005, cand se presupune ca a initiat o colaborare cu SIS/FSB de la Chisinau. "Serviciile secrete romanesti care actioneaza in Moldova, cele de la linie, dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Moldova, spala uriase sume de bani prin intermediul publicatiilor, sponsorizarilor de carte, bonuri de consum curent la restaurant sau receptii, chitante de mana pentru recompensarea unor informatii furnizate de catre subiectii moldoveni, cumparari de cadouri pentru aceiasi subiecti, prime etc.", spune Mihai Contiu in scrisoare. Jurnalistul acuza Ambasada Romaniei din Chisinau ca a vrut sa-l deconspire si pe premierul Tariceanu ca nu a "fost capabil" sa reformeze ambasada. Contiu isi mai acuza si legatura sa din SIE, fostul consul al Romaniei in Moldova, "ofiter de linie al SIE", Ion Negescu, cerand conducerii Romaniei sa curete reteaua de la Chisinau si Bucuresti, dupa cum transmitea HotNews. Expulzarea celor doi diplomati romani pare sa fie o continuare a actiunilor provocatoare declansate de Chisinau si Moscova. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.