Legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea se intoarce in Parlament dupa ce Curtea Constitutionala a constatat ca trei articole incalca Legea fundamentala.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ieri ca trei articole din Legea privind alegerile parlamentare, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, sint neconstitutionale. Curtea a decis - referitor la art. 29 si la art. 48 - ca „instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegatori", iar in privinta art. 2, ca „formularea este neconstitutionala pentru ca se adauga la prevederile constitutionale ale articolului 89 privind dizolvarea Parlamentului". Conform procedurilor, in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, Parlamentul trebuie sa reexamineze dispozitiile neconstitutionale si sa le puna de acord cu decizia Curtii.

Sesizarea Curtii Constitutionale a fost facuta de presedintele Traian Basescu in doua etape: pe 21 noiembrie au fost atacate cele doua articole din lege care faceau referire la lista nationala de rezerva si pe 5 decembrie, cind a contestat o parte din definitia data alegerilor anticipate.

Legea lucrata de PNL si Pro Democratia prevedea depunerea de catre fiecare competitor electoral a unei liste nationale de rezerva care ar fi urmat sa fie utilizata in situatia in care un partid politic ar fi obtinut peste 50% din mandatele care i se cuveneau in urma procentelor obtinute si s-ar fi aflat si in situatia de a nu mai avea candidati disponibili clasati pe pozitii inferioare in colegii uninominale. Seful statului a contestat faptul ca eventualii candidati de pe aceasta lista, ce urmau sa obtina, prin redistribuire, mandate, nu erau supusi votului electoratului. Conform legii, lista urma doar sa fie afisata pe un perete in sectiile de votare. De asemenea, Traian Basescu a contestat si criteriul „reorganizarii administrativ-teritoriale", arondat definitiei alegerilor anticipate, el sustinind ca astfel se modifica si se completeaza Constitutia, „fapt imposibil printr-o lege ordinara".

Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, unul dintre principalii autori ai legii, ne-a facut ieri urmatoarele precizari: „Deciziile Curtii sint obligatorii si nu se comenteaza. S-ar fi putut evita insa ca legea sa ajunga la Curte. In faza in care partidele au negociat protocolul politic de sustinere a legii, se stabilise initial ca lista nationala de rezerva se trece pe buletinul de vot. Nu stiu de ce nu s-a facut asa in Comisia de Cod electoral. De asemenea, ultima parte a definitiei data alegerilor anticipate nu era obligatoriu sa fie trecuta in lege".

Pirvulescu ne-a mai declarat ca s-au stabilit si modificarile ce vor fi aduse legii. „Eliminam cele trei cuvinte de la art. 2 litera F si trecem pe buletinul de vot lista de rezerva nationala, alegatorul urmind sa puna stampila pe candidatul uninominal si pe lista. Totul trebuie facut insa foarte repede", a explicat Pirvulescu.

Pozitia social democratilor a fost expusa pentru Cotidianul de catre Victor Ponta: „PSD va sustine proiectul Guvernului pentru ca al nostru a fost respins, iar de cel al PD, furat de la noi, nici nu vrem sa auzim". Si Mircea Geoana a dat presei o declaratie in care inclina balanta spre proiectul Executivului. (Lucian Gheorghiu)

Guvernul isi asuma si o ordonanta Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca, in situatia in care se tergiverseaza „repararea" legii, atunci exista posibilitatea ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta pe acelasi text de lege. Olteanu este insa contrazis de „constitutionalistul" Ioan Stanomir, care spune ca o lege electorala nu poate fi legiferata prin ordonanta de urgenta, dar admite ca, anul viitor, Executivul isi poate asuma din nou raspunderea pe aceeasi lege.

Basescu le cere democratilor sa sustina proiectul PSD Seful statului a cerut Parlamentului sa adopte urgent varianta PSD a legii votului uninominal, in locul celei guvernamentale, invalidata de Curtea Constitutionala. Presedintele Traian Basescu a anuntat aseara, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca promulgarea variantei Guvernului privind votul uninominal este stopata. Seful statului a spus ca Parlamentul va trebui sa-si insuseasca modificarile dispuse de Curtea Constitutionala. Astfel, conform opiniei sale, in Parlament se impune abandonarea variantei Guvernului si trebuie „luat proiectul PSD din 2005 si trecut rapid" prin plen. Proiectul PSD coincide cu formula propusa de Basescu la referendumul invalidat - uninominal majoritar in doua tururi de scrutin.

Chiar daca a mentionat ca s-ar putea gasi o solutie intre textul PSD si cel al PD, Traian Basescu a precizat ca „varianta PSD este mai buna decit cea a PD". In consecinta, el a catalogat prevederea din lege potrivit careia se introduce o lista drept „o minciuna" a premierului Calin Popescu Tariceanu si a liderului Pro Democratia, Cristian Pirvulescu. Despre acesta din urma a spus ca va redeveni credibil cind sotia sa „nu va mai fi salariata la Guvern". Despre Pirvulescu a mai spus ca este „o mare dezamagire pentru ca a fost un om in care am crezut si cind eram in opozitie, si la putere". In replica, Pirvulescu a explicat ca sotia sa „este functionar public guvernamental cu functia cea mai inalta din Guvernul Romaniei, aceea de expert, de consilier guvernamental. Lucreaza in Executiv din 1992, de pe vremea guvernului Stolojan". Liderul Pro Democratia s-a declarat dezamagit ca Basescu apeleaza la „atacuri personale".

Presedintele a afirmat ca a fost nevoit sa reclame legea la Curtea Constitutionala, fara sa o promulge, pentru ca exista „riscul enorm ca in baza acesteia sa se desfasoare alegeri care ulterior sa fie invalidate prin constatarea neconstitutionalitatii unora dintre prevederi" chiar dupa inchiderea urnelor. Despre presedintele Camerei Deputatilor, caruia i-a returnat 16 dintre cele 22 de scrisori prin care ii cerea promulgarea legii, a spus ca este „un jalnic exponat al tinerei generatii de politicieni pentru care functia este prea inalta comparativ cu nivelul sau de decenta" si i-a cerut demisia. (Cristian Oprea)Chiuariu si Pacuraru sint la mina presedintelui Decizia Curtii Constitutionale, prin care era stabilita neconstitutionalitatea Comisiei de la Cotroceni privind cercetarea demnitarilor, a fost publicata ieri in Monitorul Oficial. Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional filtrul introdus prin Comisia de la Cotroceni pentru avizarea trimiterii in fata justitiei a fostilor si a actualilor demnitari. Din acest moment, seful statului poate sa decida singur avizarea trimiterii in fata justitiei a lui Tudor Chiuariu si a lui Paul Pacuraru. (C.O.)

Mai multe despre proiectul APD de vot uninominal, pe www.cotidianul.ro/select