Citind textul amintit din Caiete, am descoperit uluit ca as fi unul dintre cei aflati in acord cu unele opinii antievreiesti ale lui Goma (de vreme ce ma aflu in dezacord doar cu "multe dintre ele"!). As fi lansat si ideea ca "evreii din Romania resp
Citind textul amintit din Caiete, am descoperit uluit ca as fi unul dintre cei aflati in acord cu unele opinii antievreiesti ale lui Goma (de vreme ce ma aflu in dezacord doar cu "multe dintre ele"!). As fi lansat si ideea ca "evreii din Romania resping comunismul ceausist, dar sunt necritici fata de perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej". Am verificat, eu insumi ingrijorat de o asemenea posibila gafa, textul invocat de Alexandru Florian si Cosmina Gusu. Scrisesem clar: "paradoxala raportare a unor comentatori evrei fata de perioadele Dej si Ceausescu". Nu "evreii din Romania", ci unii comentatori evrei. Dintre cei care avusesera conexiuni cu regimul anilor '50 si fusesera marginalizati de national-comunism datorita apartenentei etnice. Cei doi autori platiti de la bugetul public isi permit sa-mi falsifice afirmatia, pentru a aseza sub numele meu o acuza la comunitatea globala a evreilor. E adevarat ca peste cateva randuri mi se citeaza pasajul ca atare. Dar mesajul a fost transmis cititorilor si garnisit cu formule pernicioase de genul: "induce semnificatii ambigue".
Apoi, scriu autorii, eu as da "credit ideii unei conexiuni dintre evreitate si atitudini ideologice, politice sau comportamente". Or, sensul clar al textului meu era sa infrunte eroarea judecatilor colective si, printre altele, mentalitatea de a vedea in evrei pe cei care au adus regimul comunist in Romania. Dar, ca orice cercetator dator nuantelor, adaugasem ca aceasta perspectiva nu refuza ideea unei conexiuni dintre evreitate si numite atitudini ideologice, existand "autori care au tratat, cu seriozitate, relatia dintre cultura iudaica si fenomenul comunist". Ma refeream la literatura de specialitate, la cercetatori democrati si de o calitate profesionala incomparabila cu autorii ce publica sub egida Institutului. Alexandru Florian si Cosmina Gusu rastalmacesc din nou cele scrise, interpretandu-le drept sustinere a unei legaturi de principiu dintre etnicitate si raportarea la Istorie, pentru a pune spusele mele intr-o lumina antisemita.
Ce explica aceasta trucare a literei si sensului a ceea ce scrisesem, in masura sa puna o pata de antisemitism pe scrierile mele? Una poate fi subcalificarea profesionala a unor autori care nu disting enunturile factuale de ideile generalizatoare si sensul textelor analizate. Mai poate fi vorba de un act intentionat de creare a unui caz de antisemitism. Premeditata sau nu, falsificarea din raportul "Manifestarile de antisemitism...", in ce ma priveste, imi aduce daune. Cer conducerii Institutului sa publice pe site o corectura la opiniile lui Alexandru Florian si Cosmina Gusu si sa adauge scuzele de rigoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.