S-au implinit ieri trei ani de cand candidatul Aliantei Dreptate si Adevar, Traian Basescu, a castigat la mustata alegerile prezidentiale din 2004 in fata contracandidatului PSD Adrian Nastase. Printre cunoscutii mei, evident multumiti atunci, am auzit o vorba pe care o auzisem, aproape identica, si-n 2000, cu ocazia victoriei Conventiei Democrate: "Ei, abia acum s-a terminat Revolutia din Decembrie '89! Acum incepe adevarata democratie!" Ca sa fiu sincer, asa speram si eu, macar pentru simplul fapt ca era pentru prima oara cand o puternica forta politica venita dinspre stanga (PD) se alia cu una de dreapta (PNL), impacand - credeam eu - ambele capete ale electoratului. Speranta mi-a fost intarita si de imaginea (ce pare azi de la inceputurile cinematografiei) cu Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu tinand impreuna, triumfatori, bratele sus, oarecum in pozitia siglei cu care incepeau peliculele "Mosfilm".
Trecut-au anii (trei), iar din imaginea aceea, ca si din filmele "Mosfilm", s-a ales praful. Am avut si avem in schimb cea mai longeviva telenovela romaneasca. Pe langa ea, chestia cu biata Elodia pare o pelicula de cineclub de uzina. Ce n-am avut in aceasta productiune damboviteana! Iubiri tradate, scrisorele de amor ori de amenintare, rugaminti fierbinti, suspendari cu suspans, disparitii subite din posturi, femei fatale, injuraturi, minoritati imputite, injunghieri (la figurat) pe la spate, pare la Inalta Poarta de la Washington, maziliri. Tot tacamul. Si cine a castigat, ca de pierdut a pierdut Romania? Mass-media, noi, presa, care am mancat cu telenovela asta trei ani o paine semi-alba.
Amicul Mircea Cartarescu facea deunazi un apel de bun-simt pentru ca razboiul dintre palate sa inceteze. Mai in gluma, mai in serios, intreb: da' de ce sa inceteze? Pai noi, in presa, despre ce-am mai scrie? Mai mult: cine sa faca primul pas spre impacare, daca nu cel ce-a pornit rezbelul? Dar il vezi tu, Mircea, pe Traian Basescu punandu-si cateva grame de cenusa pe teasta? Ca un om la randu-mi chel, stiu cat i-ar veni de greu...