Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste decesele prin boli de inima, atat la barbati, cat si la femei si ultimul la utilizarea celui mai eficient tratament, adica angioplastia coronariana. Potrivit prof. dr. Dragos Vinereanu, s
Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste decesele prin boli de inima, atat la barbati, cat si la femei si ultimul la utilizarea celui mai eficient tratament, adica angioplastia coronariana. Potrivit prof. dr. Dragos Vinereanu, seful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar din Bucuresti, situatia de mai sus se datoreaza nivelului mic al resurselor alocate pentru sanatate, adica 600 de euro pe persoana, cat si numarului scazut de medici, respectiv 1,4-2,8 la o mia de locuitori. Cele mai frecvente afectiuni cardiace de care sufera romanii sunt infarctul miocardic acut, infarctul miocardic ulterior, angina pectorala si cardiopatia ischemica cronica.
In 2006, s-au inregistrat, potrivit specialistilor, cifre "cutremuratoare": 25.000 de cazuri de infarct miocardic acut, 6000 de cazuri de infarct miocardic ulterior, 100.000 de cazuri de cardiopatie ischemica si 125.000 de cazuri de angina pectorala. In plus, dintre cele 350.000 de cazuri nou diagnosticate, 23.000 de romani au incetat din viata din cauza infarctului miocardic acut, iar 31.000 din cauza cardiopatiei ischemice cronice. Prof. Vinereanu a adaugat ca, "inainte", infarctul miocardic la 35 de ani era o raritate, iar acum, de exemplu saptamana trecuta, la SUUB a avut cazuri de infract la persoane in varsta de 16, 24 si 25 de ani. Cea mai eficienta metoda de tratament, respectiv angioplastia coronariana (desfundarea arterei) este subutilizata in Romania, in primul din cauza sumelor mici decontate de Casa de Asigurari de Sanatate pentru aceasta procedura, adica 20 de milioane lei vechi de persoana, fata de 2000 de euro in tarile UE. Mai mult, doar 40 de cardiologi romani au competenta pentru realizarea angioplastiei coronariene, comparativ cu 500 in Polonia sau 600-700 in Cehia. "Pregatirea pentru realizarea acestui tip de interventie poate dura inca 3-5 ani, dupa terminarea celor 6 ani de licenta", a mai spus Vinereanu. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.