In urma deciziei Curtii Constitutionale, care a admis ieri sesizarea presedintelui Basescu privind neconstitutionalitatea unor articole din Legea votului uninominal, parlamentarii din diferitele formatiuni politice au avut diverse reactii.
Prese
In urma deciziei Curtii Constitutionale, care a admis ieri sesizarea presedintelui Basescu privind neconstitutionalitatea unor articole din Legea votului uninominal, parlamentarii din diferitele formatiuni politice au avut diverse reactii.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca decizia luata de CCR nu a fost o surpriza pentru el.
„Banuiam ca va proceda in acest fel. Nici nu trebuia macar demonstrat faptul ca nu poti accepta ca un cetatean al Romaniei sa devina senator sau deputat fara a fi pe buletinul de vot”, a explicat Vacaroiu.
Acesta a mai spus ca, dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, proiectul de lege intra la Senat in dezbatere, iar modificarea se va face pe o suita de articole din lege.PRM: Decizia este corectaVicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a apreciat ca fiind corecta decizia Curtii Constitutionale.
"Textele respective sunt intr-adevar neconstitutionale. Mai mult, noi spunem ca in aceasta lege exista mai multe elemente de neconstitutionalitate", a sustinut Bolcas. Potrivit afirmatiilor sale, PRM, care s-a opus in mod constant introducerii votului uninominal, considera ca acest mod de alegere a parlamentarilor este nepotrivit cu actualul sistem de dezvoltare socio-politica si democratica a Romaniei. Din partea Partidului Conservator, Sergiu Andon a apreciat ca "neasteptata" decizia Curtii Constitutionale privind legea votului uninominal. „Decizia este neasteptata pentru mine, dar ne-am obisnuit sa nu comentam deciziile Curtii Constitutionale, si aceasta fiind singura institutie necontestata, in acest moment, este bine sa ramana asa”, a declarat Andon.“PD, PNL si PSD pot face o intelegere”Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a spus ca proiectul de act normativ privind votul uninominal asumat de Guvern a fost creat pentru a ajunge inapoi in Parlament, unde sa fie mai apoi blocat pana dupa alegerile parlamentare viitoare.
„PD a depus in Parlament o lege extrem de clara si putem sa ne intelegem cu celelalte partide parlamentare pe cateva elemente, de exemplu pe cele care tin de reprezentativitate. Putem sa ne intelegem, pentru ca sunt unele diferente mici intre proiectul PD si cel al PSD. Daca noi, PSD si PNL cadem de acord asupra sistemului de vot uninominal in doua tururi, il putem trece prin Parlament in doua saptamani”, a conchis Vasile Blaga.
Liderul PLD, Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, a declarat ieri pentru Mediafax ca decizia Curtii demonstreaza inca o data „incompetenta Guvernului, care a reusit compromiterea votului uninominal”.
El a mentionat ca acest proiect pe ntru care Guvernul si-a asumat raspunderea „se dovedeste a fi un proiect falimentar”. „Pana acum s-au plans ca presedintele incalca Constitutia, iar acum s-a dovedit de catre Curtea Constitutionala de nenumarate ori ca Guvernul Tariceanu incalca Constitutia”, a spus liderul PLD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.