Societatile de asigurari se intrec in bonusuri, discriminari pozitive si cadouri oferite la incheierea politelor de raspundere civila obligatorie (RCA), in incercarea de a atrage cat mai multi clienti. In functie de capacitatea cilindrica, tarifele p
Societatile de asigurari se intrec in bonusuri, discriminari pozitive si cadouri oferite la incheierea politelor de raspundere civila obligatorie (RCA), in incercarea de a atrage cat mai multi clienti. In functie de capacitatea cilindrica, tarifele practicate pornesc de la 200 lei si pot depasi 750 de lei.


Toate cele 16 societati de asigurari care au vandut polite RCA anul acesta au primit unda verde de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si pentru 2008. Astfel ca soferii au de unde alege: Generali, Omniasig, Asitrans, Asirom, Astra, Ardaf, Asiban, Allianz-Tiriac Asigurari, BCR Asigurari, BT Asigurari, ABC Asigurari, Interamerican, OTP Garancia Asigurari, Unita, Clal si Carpatica. Intre tarifele practicate de acestea pentru RCA sunt diferente care merg de la cativa lei pana la cateva zeci de lei. Cum alegi? Dupa buget, bonusuri si facilitati oferite. Pentru ca societatile de asigurari se bat in bonusuri pentru a face mai digerabile preturile practicate si a atrage cat mai multi clienti.


IN RATE. Spre exemplu, Asitrans propune, pentru prima data la noi, plata in rate a politei RCA: cea cu valabilitate de un an, in patru transe, cea pe sase luni, in doua transe. In plus, soferii care incheie polita pentru 2008 pana la sfarsitul acestui an vor beneficia si de tractare gratuita: in caz de accident, dar si de defectiuni tehnice.

O alta superoferta propusa este o alta asigurare - cadou - oferita la incheierea RCA. Spre exemplu, Omniasig ofera, gratuit, o asigurare de locuinta pentru 12 luni si o harta rutiera. Iar Ardaf iti propune sa-ti asiguri locuinta la jumatate de pret. "In curand, asigurarea locuintei va deveni obligatorie si, potrivit proiectului de lege, va costa 20 de euro. Este momentul sa incheiati acum aceasta asigurare, platind doar 10 euro (...)", propune compania. Clal le ofera posibilitatea soferilor sa-si incheie, pe langa polita RCA pe un an, si o asigurare CASCO cu 15% reducere. Si le ofera, cadou, si doua bonuri de benzina in valoare de 50 de lei fiecare.


FIDELIZARE. Cei care-si asigura acum masinile pentru tot anul 2008 beneficiaza si de reduceri pentru plata anticipata. Omniasig, de exemplu, acorda 5% reducere pentru plata anticipata si integrala a primei pentru un an de asigurare, Asiban - 10%, iar OTP Garancia Asigurari - 7%. Si fidelitatea este rasplatita cu bonusuri. Pe de alta parte, multe societati de asigurari au introdus sistemul bonus/malus. Astfel, in functie de istoricul daunelor pe care le-ai produs in ultimul an, poti beneficia de o reducere a primei sau, din contra, aceasta
sa-ti fie majorata.


REDUCERI. In goana dupa clienti, societatile de asigurari se intrec in discriminari pozitive. Astfel, avem tarife mai mici pentru femei, pentru pensionari, pentru sateni sau pentru persoanele cu handicap. Asiban si Carpatica propun o reducere de 20% pentru pensionari, Omniasig 25%, Asitrans 30% reducere, iar Ardaf - 35%. Persoanele cu deficiente locomotorii, detinatoare de autovehicule adaptate infirmitatii lor, inclusiv cele primite de acestea in folosinta, beneficiaza, la Omniasig si Ardaf, de o reducere de 50% a primelor de asigurare, iar la Asirom de 55%. Considerand ca femeile sunt mai prudente in trafic decat barbatii, Asirom a afisat un pret mai mic al politei RCA pentru acestea. Si Carpatica acorda o reducere de 10% femeilor. Astra are o grila complicata de reduceri/majorari aplicate tarifului de baza: pe grupe de varsta, sex si localitatea de domiciliu. BCR are tarifele diferentiate dupa localitatea de domiciliu a soferului: cei de la oras au de platit o prima mai mare decat cei de la tara. Si pensionarii, veteranii de razboi sau persoanele cu handicap primesc reduceri.


TARIFE. Soferii nu trebuie sa se lase "furati" de marimea bonusului practicat de o companie in comparatie cu o alta. CSA nu mai stabileste tarife fixe, iar fiecare asigurator e liber sa-si faca preturile. Iar cum in 2008 limitele de despagubire cresc cu 50% fata de 2007, iar piesele de schimb si manopera la service-uri s-au scumpit si ele, trendul a fost de scumpire a politei RCA. Sunt si societati de asigurari care au mentinut tarifele de anul acesta. Doar Ardaf, societate aflata in plina campanie de relansare, a afisat pe site tarife mai mici. Printre societatile care nu au umblat la tarife se numara Asitrans, Generali si Astra.
Revenind la trend... Scumpirea politei nu este uniforma, fiecare companie avand propria politica de preturi. Astfel, unele dintre companii urca tarifele cu 6-7% in cazul autoturismelor, iar altele, cu 10%-30%. Allianz Tiriac are o politica diferita de ceilalti asiguratori. Nu exista tarife standard, iar soferii pot afla cat ii costa asigurarea completand un formular online unde tarifele sunt calculate in functie de sex, varsta, experienta in trafic, zona geografica de domiciliu si datele tehnice ale masinii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.