CEREMONIE - Tratatul de la Lisabona, semnat de liderii Uniunii
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana au semnat ieri la Lisabona noul tratat, ce va moderniza institutiile comunitare si va reforma sistemul de vot. Semnarea docu
CEREMONIE - Tratatul de la Lisabona, semnat de liderii Uniunii
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana au semnat ieri la Lisabona noul tratat, ce va moderniza institutiile comunitare si va reforma sistemul de vot. Semnarea documentului a marcat incheierea unui proces de reforma dificil, cu multe suisuri si coborasuri, care a durat aproape un deceniu. De acum, se deschide calea procesului de ratificare a actului de catre parlamentele nationale ale tarilor membre ale Uniunii Europene. Liderii Uniunii spera ca de data aceasta ratificarea sa nu intampine dificultatile refuzului din partea unor tari asa cum s-a intamplat in 2005 in cazul referendumurilor privind Constitutia Europeana, ce a precedat tratatul, cand Franta si Olanda au votat impotriva.   PREMIERA. Desi Tratatul de la Lisabona proclama oficial anularea fostei Constitutii Europene, acest act sta la baza lui, insa intr-o forma mult imbunatatita. Astfel, pentru prima oara in istoria UE se prevede ca parlamentele nationale ale statelor membre vor avea un cuvant de spus in elaborarea viitoarelor legi din spatiul comunitar si in chestiunile de securitate. De asemenea, dispare si sistemul detinerii prin rotatie la fiecare sase luni a presedintiei Uniunii de catre fiecare stat, fiind inlocuit cu sistemul unui singur presedinte al reuniunilor Consiliului European, ce va fi ales de liderii UE si va avea un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii. Tot in premiera, tratatul infiinteaza functia  noului sef al diplomatiei europene si reduce componenta Comisiei Europene. In cadrul ceremoniei de ieri de la Lisabona, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca noul act reprezinta "fundamentul unei noi Uniuni Europene, a secolului XXI". La randul sau, ministrul de Externe portughez, Luis Amado, a afirmat anterior ca "un eventual esec al ratificarii Tratatului de la Lisabona ar putea declansa o criza in Europa". Negocierile pentru noul tratat au inceput sub presedintia Germaniei si s-au incheiat sub cea a Portugaliei. sanziana.stancu@jurnalul.ro   Cadru solemn Romania a fost reprezentata la semnarea tratatului de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Ceremonia semnarii istoricului document a inceput la pranz, exact la ora 12:00 si s-a desfasurat la Manastirea "Jeronimos", unde, in 1985, a avut loc semnarea Tratatului de aderare a Portugaliei la Uniunea Europeana. Atmosfera a fost una solemna, fiecarui lider european inmanandu-i-se un stilou din argint, personalizat, pentru a semna documentul, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. In cadrul evenimentului de la Lisabona, sefii de stat si de guvern participanti au facut si o plimbare cu tramvaiul, mijloc de transport simbol al capitalei Portugaliei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.