O femeie a ajuns la spital dupa ce Tico in care se afla a ajuns sub rotile unei Toyota Land Cruiser condusa de un reprezentant al United States Secret Service. Atasatul ambasadei americane la Bucuresti a refuzat testarea cu aparatul Etiltest si re
O femeie a ajuns la spital dupa ce Tico in care se afla a ajuns sub rotile unei Toyota Land Cruiser condusa de un reprezentant al United States Secret Service. Atasatul ambasadei americane la Bucuresti a refuzat testarea cu aparatul Etiltest si recoltarea probelor de sange.
Un functionar al Ambasadei SUA la Bucuresti a fost implicat in noaptea de luni spre marti, intr-un accident rutier, pe bulevardul Aviatorilor din Capitala. Potrivit Ambasadei, autorul accidentului este atasat adjunct in cadrul Ambasadei Statelor Unite si lucreaza, ca reprezentant al United States Secret Service (USSS), pe probleme de frauda fiscala si criminalitate cibernetica.
Accidentul s-a petrecut cu putin inainte de ora 23.00, in apropiere de Ambasada Chinei, unde masina de teren marca Toyota Land Cruiser condusa de Kevin Sandlin, a derapat din cauza vitezei excesive, a intrat pe contrasens si a lovit un autoturism marca Tico, la volanul caruia se afla o femeie. Pentru scoaterea acesteia dintre fiarele contorsionate ale autoturismului, a fost nevoie de interventia unei echipe a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In urma impactului, femeia a fost ranita, fiind transportata de urgenta la Spitalul Floreasca din Capitala. Victima accidentului a fost internata in sectia de ortopedie a Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala cu fractura de col femural. Ea a fost operata ieri la pranz. Femeia a refuzat sa faca vreo declaratie presei, la internare. Mai mult, atat victima, cat si mama acesteia au cerut conducerii spitalului sa nu furnizeze nici o informatie cu privire la starea sanatatii pacientei. Potrivit Antena 3, sotul si sora victimei ar fi angajati ai Ambasadei SUA. Imediat dupa producerea accidentului, la fata locului au sosit echipaje ale politiei, precum si doua masini ale ambasadei americane.
Soferul are imunitate penala
Potrivit Realitatea Tv, mai multi angajati ai Ambasadei Statelor Unite au format un cordon in jurul masinii in care se afla functionarul ambasadei, incercand sa il protejeze de camerele de filmat. Acesta, imbracat in uniforma militara, a refuzat atat testarea cu aparatul Etiltest, cat si recoltarea probelor de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. "In aceasta situatie, i s-a deschis dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si refuz de recoltare a probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Intrucat barbatul este cetatean american si beneficiaza de imunitate diplomatica, dosarul a fost declinat catre procurori pentru continuarea cercetarilor", a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan. Ancheta in acest caz va fi coordonata de procurori ai Parchetului Judecatoriei sectorului 1, care vor decide, in functie de actele doveditoare de la Ambasada SUA, daca functionarul va raspunde sau nu penal in Romania pentru faptele sale. Conform Conventiei de la Viena, dar si tratatului pe care tara noastra l-a incheiat cu Statele Unite, cetatenii americani care au imunitate diplomatica nu vor fi pusi sub jurisdictie penala in Romania.
Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a inregistrat un dosar penal pentru vatamare corporala si sustragere de la recoltarea de probe biologice in urma accidentului in care a fost implicat functionarul Ambasadei SUA. "In astfel de dosare, actele premergatoare si eventuala urmarire penala este facuta de Politie sub supravegherea procurorilor", a precizat purtatorul de cuvant al Parchetului, Mihai Betelie. Potrivit acestuia, in cursul zilei de ieri s-a intocmit si plansa foto a accidentului. Partea vatamata nu s-a constituit deocamdata parte civila in acest dosar.
Comunicatul ambasadei
Ambasada SUA a confirmat ieri ca un functionar al sau, Kevin L. Sandlin, "atasat care lucreaza, in cadrul Ambasadei, pentru o agentie americana de aplicare a legii" a fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu ranirea unei femei. Potrivit ambasadei, autorul accidentului coopereaza cu politia si autoritatile romane in derularea anchetei. Misiunea diplomatica a SUA "regreta profund acest accident si doreste insanatosire grabnica conducatorului celuilalt vehicul implicat in accident". Potrivit Ambasadei SUA la Bucuresti, Kevin Sandlin lucreaza in cadrul ambasadei ca reprezentant al serviciului secret United States Secret Service (USSS), pe probleme de frauda fiscala si criminalitate cibernetica.
Precedentul "Teo Peter"
Acesta nu este singurul accident produs pe o sosea din Romania in care a fost implicata o masina a Ambasadei Statelor Unite. De departe, cel mai cunoscut caz este cel al componentului trupei Compact, Teo Peter, accidentat mortal in urma cu trei ani, tot de un american, puscasul marin Robert Christopher VanGoethem, comandant al Detasamentului Puscasilor Marini. Ulterior acesta a fost scos basma curata de americani. Dupa cum se stie, Teo Peter si-a pierdut viata in decembrie 2004, dupa ce taxiul in care se afla a fost lovit de un autoturism ce apartinea ambasadei americane, condus de puscasul marin, Robert Christopher VanGoethem. Politistii sositi la locul accidentului au decis ca vina ii apartine in totalitate soferului american, care nu a respectat semnificatia indicatoarelor auto, semafoarele functionand la acea ora pe culoarea galben intermitent. In urma impactului, Teo Peter, aflat pe scaunul din dreapta fata al masinii, a murit pe loc, soferul taxiului scapand cu rani usoare. In urma testarii celor doi soferi cu etilotestul, s-a constatat ca americanul se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice, el avand 0,09 miligrame alcool pur in aerul expirat. Puscasul marin a fost acuzat de omor prin neglijenta. Alt accident in care a fost implicata o masina a ambasadei americane a avut loc la inceputul anului 2005, cand un diplomat aflat la volanul unui autoturism a murit pe loc, dupa ce a ranit doua persoane si a avariat alte patru masini. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.