Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, ieri, cererea DNA de arestare a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru, invinuiti in dosarul privind „lotul INM“. Inalta Curte a mai respins, totodata, si cererea priv
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, ieri, cererea DNA de arestare a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru, invinuiti in dosarul privind „lotul INM“. Inalta Curte a mai respins, totodata, si cererea privind arestarea preventiva a notarului public Gheorghe Bucur, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acuzat in acelasi dosar de fraudare a concursului pentru ocuparea unor functii de conducere la nivelul parchetelor. Magistratii instantei supreme au dispus, in schimb, pe numele celor trei instituirea interdictiei de a parasi Romania pentru 29 de zile. Potrivit unor surse judiciare, DNA a formulat recurs impotriva acestei solutii, ce se va judeca la Completul de 9 judecatori. In acest dosar mai sunt cercetati de catre DNA alti trei magistrati, pentru care anchetatorii nu au cerut CSM aviz in vederea retinerii.

La iesirea din sala de judecata, avocatul Constantin Florea, avocatul procurorului Gheorghe Dumitru, din cadrul Parchetului Curtii de Apel Pitesti, a declarat jurnalistilor ca avem de-a face cu „un dosar cu conotatii politice. Este mai mult un razboi intre CSM si DNA“.Se ctia pentru procurori a CSM a aprobat, marti seara, cu majoritate de voturi, cererea DNA de avizare a arestarii preventive a procurorului Gheorghe Dumitru, dar si a lui Eugen Cojocaru, procuror in Parchetul General, pentru retinerea caruia CSM nu a dat aviz cu o zi in urma. De asemenea, CSM a decis suspendarea celor doi din functie pana la solutionarea in instanta a anchetei in care sunt implicati.

Suspendati din functii
„Gardianul“ a dezvaluit, in editia de marti, in exclusivitate, faptul ca seful DNA, Daniel Morar, insotit de seful Sectiei de Combatere a Coruptiei, Lucian Papici, au facut, luni, o vizita la CSM pentru a cere aviz in vederea retinerii pentru 24 de ore a procurorilor Eugen Cojocaru si Gheorghe Dumitru. De asemenea, anchetatorii au mai cerut Sectiei pentru Procurori si retinerea notarului Gheorghe Bucur. Potrivit unor surse oficiale, in cursul zilei de 10 decembrie, procurorii DNA au solicitat Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit art. 42 alin. 2 din Legea 317/2004, incuviintarea retinerii pentru invinuitii Gheorghe Dumitru si Cojocaru Eugen pentru savarsirea infractiunilor descrise mai sus. Fara acest aviz, dat in aceeasi seara, magistratii nu puteau fi prezentati instantei de judecata. Potrivit articolului 42, alineatul 2 din Legea 317/2004, „Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza perchezitia, retinerea sau arestarea preventiva a procurorilor“. Ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale in cazul celor doi procurori, acestia au fost suspendati din functii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.