Adrian Fratila
- Profesie: Jurist
- In prezent sef al Laboratorului Interjudetean de Expertize Criminalistice Bucuresti cu competenta teritoriala aproximativ 1/2 din tara si Municipiul Bucuresti. Deserveste organele de c
Adrian Fratila
- Profesie: Jurist
- In prezent sef al Laboratorului Interjudetean de Expertize Criminalistice Bucuresti cu competenta teritoriala aproximativ 1/2 din tara si Municipiul Bucuresti. Deserveste organele de cercetare penala, parchetele si instantele de toate nivelurile.
- Vicepresedinte al Societatii Romane de Grafologie;
- Vicepresedinte al Uniunii Juristilor din Romania; (laureat de doua ori cu premiul "V.V. Stanciu" pentru criminalistica, criminologie si medicina legala);
- Membru al Societatii Romane de Criminologie si Criminalistica;
- Decorat cu Ordinul "Serviciul Credincios" in rang de ofiter, pentru merite in criminalistica;
- Membru al U.S.R. (poet si "prozator" - publicatii)
- Autor a numeroase articole in presa (Strict secret, Indiscret, Expres-magazin, Palatul de Justitie s.a.)
Adrian Fratila, cum e sa fii expert-criminalist in Romania de azi?
Societatea unei tari normale (echilibrate) este dispusa piramidal.
Un curent circular asigura miscarea indivizilor de la baza spre varf si invers. Asta ar insemna ca toata lumea are sanse egale de reusita in viata. Din pacate, in anii comunismului, Romania luase forma unui cub pe a carei latura de sus aparea o mica piramida. Aceasta reprezenta protipendada comunista care detinea fraiele puterii. Curentul care permitea aerisirea societatii lipsea. Mi se pare ca dupa evenimentele din 1990, dupa un zbucium social neintrerupt, Romania incepe sa capete o forma ciudata. In nici un caz nu seamana cu o piramida deoarece clasele "de mijloc" lipsesc; nu au avut conditii pentru a se dezvolta. Omogenizarea cetatenilor s-a pastrat, luand forma unei sfere ce palpita ingrijorator. Deasupra acesteia a aparut o alta sfera cu mult mai mica, supusa si ea unor convulsii continue. Este lumea politicienilor si a imbogatitilor "dupa Revolutie". Fenomenul de respingere a acestor doua corpuri sociale este din ce in ce mai puternic. In acelasi timp ele sunt interdependente.
Romania este intr-un plin proces de schimbare. Nu ne putem decat imagina ce va iesi din aceasta framantare sociala extrem de patetica. Gandindu-ma la soarta generatiei viitoare incerc sa-mi insusesc o viziune optimista.
Poate sub constrangerile impuse de U.E. vom ajunge si noi sa ne structuram piramidal si sa asiguram functionarea acelui curent de permanenta primenire a societatii. Altii sunt, dimpotriva, sceptici si propavaduiesc apocalipsa.
Convulsiile prin care trece intreaga societate nu ocolesc lumea justitiei care poate fi considerata habitatul unui expert criminalist ca mine. Justitia trebuie modernizata. In mod corelativ, trebuie modernizata si activitatea de expertiza.
In momentul de fata, acest proces de schimbare este in plina desfasurare si expertii trebuie sa se adapteze la noile cadre impuse de reglementarile U.E.
Ca expert criminalist trebuie sa particip la aceasta actiune de "reconstructie" care nu se dovedeste a fi deloc usoara. La ora actuala expert criminalist in Romania nu este o postura deloc comoda. Trebuie sa te pui la punct cu cerintele lumii criminalistice europene, ceea ce presupune studiu si munca.
Cum se formeaza cel care practica aceasta profesie, sa recunoastem, mai putin obisnuita?
La ora actuala, expertii criminalisti se formeaza in institute si in laboratoare de specialitate. Admiterea in acest corp profesional se face pe baza de examen. Candidatii admisi sunt supusi apoi unui proces de instruire.
In ceea ce priveste conditiile de participare la examen, este necesar in principal ca respectivii sa aiba anumite studii superioare si, de ce nu? niste abilitati intelectuale in plus.
Au contribuit unele lecturi din adolescenta la hotararea de a deveni criminalist?
Nu am ajuns expert criminalist in urma lecturilor din adolescenta. Ce e drept, mi-a placut mult literatura politista si cartile de aventuri gen "Aventurile submarinului Dox" sau "Cei trei cercetasi" s.a. Desi eram mare amator de asemenea carti, nu visam sa ajung politist, detectiv sau explorator. Mi-ar fi placut sa fiu avocat (am si functionat ca atare pentru o scurta perioada), dar in acele timpuri avocatii aveau viata grea. Erau asimilati cu functionarii publici si ca urmare riscau sa cada victime unor actiuni penale abuzive. Asa se face ca m-am orientat spre profesia de expert criminalist care ma atragea prin latura ei de cercetare. Probabil ca m-am nascut cu unele propensiuni pentru acest gen de activitate. Odata ajuns "la criminalistica" am fost fascinat realmente de scris (inteles ca mijloc de fixare a ideilor). Tot aici, am facut cunostinta cu fascinantul domeniu al grafologiei si am devenit un constant sustinator al acesteia. Dupa o vreme, de acumulari, am publicat chiar o carte de popularizare a grafologiei care sa numea "Scrisul, oglinda personalitatii". Era o noutate pe piata de carte din Romania, tinand cont de faptul ca in anii comunismului grafologia fusese lasata de izbeliste.
Era considerata periculos de... oculta.
Da, era considerata probabil o stiinta oculta. Am fost printre cei care au reactivat societatea Romana de Grafologie. Precizez ca din acel grup de entuziasti mai faceau parte regretatul mare grafolog dr. docent Andrei Athanasiu, dr. Aurel Boia, dr. Gh. Pasescu si dr. Lucian Ionescu.
Esti si autor al unor carti de beletristica: poezie si proza, romanul tau "Catelul pamantului" aparut in 2007 la editura Cartea Romaneasca, fiind bine primit de critica literara.
Am inceput sa "scriu" cate ceva in anii studentiei. Probabil ca un imbold launtric s-a combinat cu factori exogeni catalizatori. Dintre agentii externi as numi masivele lecturi de poezie determinate de necesitatea de a gasi "texte" pentru cantecele pe care le cream (cantam la chitara, aveam chiar o formatie etc.); prietenia cu o fata care frecventa un cenaclu literar o fi contribuit si ea la faptul ca am inceput sa scriu. A mai fost un lucru: limbajul metaforic ma ajuta sa-mi explic mai bine anumite chestiuni de ordin filozofic. (De tanar, m-a preocupat mult filozofia si am avut sansa de a-l cunoaste pe prof. dr. Radu Tomoioaga, laureat al "Premiului "Kant". (am avut acces la vasta lui biblioteca, unde am citit, de timpuriu autori precum: Nae Ionescu, Petrovici, Bagdazr, Dumitriu (logicianul), C. Radulescu-Motru s.a.).
Prima culegere de poeme apare la "Ed. Eminescu", redactor fiind doamna Mariana Ionescu pe care o apreciez mult. Am avut si altele ...
In profesia de criminalist au excelat de-a lungul anilor mai multi romani astazi citati in literatura de specialitate de la care ai invatat.
Romania a cunoscut criminalisti celebri, precum fratii Minovici.
In domeniul expertizei criminalistice se detaseaza insa N. Stahl si Aurel Boia. "Scoala" criminalistica la care m-am format ii are ca precursori pe Stahl si Boia. Ulterior se remarca specialisti precum Sandu Dumitru si Lucian Ionescu. Acestia "m-au invatat" criminalistica. Pasionat de acest domeniu am scris singur sau in colaborare 10 carti de specialitate, dintre care se remarca: "Expertiza criminalistica a semnaturii"; "Expertiza grafica si rationamentul prin analogie" (singura carte recenzata de un autor occidental, Silvio Lena); "Expertiza testamentara"; "Expertiza criminalistica a scrisorilor dezorganizate" etc.
S-au imbunatatit mijloacele tehnice de investigare la noi, dupa '90?
Dupa '90, ele s-au imbogatit consistent cu aparatura moderna. O reala contributie in acest sens au avut-o domnii L. Ionescu si Fl. Rusitoru, pe atunci directori ai Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC).
Ce inseamna esec in domeniul asta?
Esec ar insemna acea faza in care pasiunea dispare, fiind inlocuita de o munca "mecanica", de "carpaci". Expertul nu mai evolueaza profesional, lucreaza schematic, fara sustinere afectiva iar serviciul se preschimba intr-o sinecura.
Ai un aport de necontestat in aceasta delicata si speciala profesie. Poti vorbi despre el?
Am intocmit un mare numar de rapoarte de expertiza si, dupa cum stii, am publicat 10 carti de metodologie a expertizei, ceea ce inseamna o consolidare a infrastructurii teoretice a expertizei criminalistice, prea putin abordata anterior.
Asadar, o contributie solida! Ce il ingrijoreaza pe Adrian Fratila la nivel national, in criminalitate?
Alarmanta este cresterea infractionalitatii in domeniul economic si in sfera privind viata si integritatea si insecuritatea. Creste violenta in familie, creste violenta in randul tinerilor (multi dintre ei drogati), creste violenta juvenila. Cresc cazurile de infractiuni cu conotatie sexuala.
Practic, la ora actuala, intreaga societate romaneasca este impregnata la toate nivelurile de violenta manifesta prin fel de fel forme.
Ce descoperi grafologic in textele si semnaturile studiate?
Scrisul si semnaturile personalitatilor din diferite domenii este foarte interesant, scotand la iveala trasaturi de caracter dominante, neasteptate.
Scrisul politicienilor este plin de asemenea surprize! Am avut ocazia de a studia o serie de semnaturi ale unor personaje politice si mi se pare ca in urma examinarilor grafologice am inceput sa-i cunosc mai bine. Respectivii nu sunt intotdeauna ceea ce afiseaza.
Ce implica adevarata grafologie?
Implica o activitate extrem de laborioasa, asemanatoare cu o "chinezarie" fara sfarsit.
Schitele grafologice sunt mai usor de facut. Oricum, insa, nu agream "grafologia de salon" mai ales ca unii dintre acesti pseudo-grafologi au pretentii exagerate si pozeaza in mari savanti. Sunt printre ei si multi sarlatani.
Exista colaborare continua sau mai mult competitie intre criminalisti si criminologi?
Exista "Societatea Romana de Criminologie Criminalistica" ai carei membrii sunt criminalisti (inclusiv experti) si grafologi. Nu se poate inca vorbi de o colaborare serioasa intre expertii criminalisti si criminologi.
In terminologia veche criminalist insemna... criminal.
Asa este. De multe ori, evolutia (?) limbii ne ofera astfel de exemple. Cuvinte cu un sens pozitiv se preschimba cu timpul si capata un sens negativ. De exemplu: Aghiuta vine de la grecescul "aghios" care inseamna "sfant!". Iar "Aghiuta" in prezent e diavolul! La fel, initial "criminalist" insemna "criminal". In prezent semnifica tocmai o profesie care combate criminalitatea!
Cum e cu acea "rata a criminalitatii" despre care se vorbeste atat?
In functie de diferite contexte, rata criminalitatii poate sa creasca sau sa scada intr-un sector sau altul. Se pare insa ca, dupa opinia specialistilor, exista tendinta ca aceasta sa ramana pe termen lung, constanta!
Ce poti spune despre intens mediatizatul caz "Elodia", atat de prezent in momentul de fata in atentia presei si a unor televiziuni?
Din punct de vedere criminalistic, "cazul Elodia", puternic mediatizat este in realitate un caz, relativ comun, de disparitie a unei persoane. Interesele mass-media l-au hiperbolizat. Este de presupus ca aceasta mediatizare exagerata impieteaza bunul mers al anchetei. N-as vrea deloc sa fiu in pielea domnului procuror Iacob, un foarte bun specialist, altminteri. Discutiile pe marginea acestui subiect scot insa in evidenta si alte aspecte demne de inteles:
- cei neavizati isi pot forma o idee despre dificultatile muncii anchetatorilor;
- pot fi remarcate fenomene privind stabilitatea relativa a institutiei familiei din Romania actuala;
- poate fi remarcata proliferarea hedonismului ca stil de viata (chiar si a materialismului);
- poate fi remarcata necesitatea de modernizare a politicii unde continua sa persiste disfunctionalitati.
- ne puteam face o impresie despre "amatorismul" condamnabil al unor persoane invitate la mesele rotunde unde se dezbate cazul;
- este o buna ocazie de a vedea cu cata usurinta poate fi manipulata populatia (vezi si "revolutia" din '89);
- se poate observa cat de dificil este sa rezolvi un caz nu cu bata, ci pe baza de probe clare;
- "cazul Elodia" reflecta pana la urma degringolada societatii romanesti.
Se va afla vreodata "adevarul"? Lumea nu stie ca in justitie functioneaza o categorie de adevar numit "adevarul judiciar" care iese la suprafata in urma evoluarii probelor existente! Mai trebuie tinut cont de forta unui principiu al dreptului preluat din dreptul uman care suna cam asa: "Sarcina probatiunii revine acuzatorilor" (Eii/incumbit probatio qui dicit, non qui negat).
Cel ce-l va acuza pe Cioaca trebuie sa dispuna de probe temeinice. Altfel ...
Traind din 1973 in realitatea palpabila, dar deseori si nesigura a profesiei de expert criminalist, spune sincer: ai in continuare, de fiecare data emotii?
Omul si emotiile lui se schimba de-a lungul timpului.
Traim, pe rand, intr-o multime de colonii de stari sufletesti. Din pacate, remarc in jurul meu prezenta tot mai multor oameni cu sensibilitatea trunchiata sau adanc ascunsa in cutele personalitatii. Suntem inconjurati de tot mai multe "creaturi" imbatranite inainte de vreme care etaleaza o involutie sufleteasca si spirituala alarmante! "Instrainarea" din societatea romaneasca devine ingrijoratoare si cu efecte imprevizibile pentru viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.