"Incepand cu 00.00 ora Moscovei (marti, 23.00 ora Romaniei), Rusia si-a suspendat orice activitate cu privire la aplicarea tratatului CFE", a anuntat Ministerul Afacerilor Externe rus prin intermediul unui comunicat ce subliniaza ca, in perioada mora
"Incepand cu 00.00 ora Moscovei (marti, 23.00 ora Romaniei), Rusia si-a suspendat orice activitate cu privire la aplicarea tratatului CFE", a anuntat Ministerul Afacerilor Externe rus prin intermediul unui comunicat ce subliniaza ca, in perioada moratoriului, "Rusia nu va fi vizata de limitari in ceea ce priveste cantitatea de armament". "Tratatul nu mai corespunde de mult timp cu realitatile contemporane si cu interesele Rusiei din domeniul securitatii", explica ministerul, precizand, totodata, ca Moscova ramane "pregatita sa continue dialogul", in speranta ca statele participante la CFE "vor da dovada de realism politic si de dorinta de a gasi solutii care pot fi acceptate reciproc". Parafat in 1990 de statele membre NATO si tarile semnatare ale Pactului de la Varsovia si amendat in 1999, la Istanbul, tratatul CFE limiteaza numarul de tancuri, artilerie grea, avioane si elicoptere de atac dislocate si detinute in spatiul cuprins intre Oceanul Atlantic si Muntii Ural. Acordul nu a intrat niciodata in vigoare in forma sa revizuita, textul amendat fiind ratificat de Rusia si de fostii sateliti sovietici Kazahstan, Belarus si Ucraina, dar nu si de statele membre NATO, care au conditionat adoptarea sa de respectarea angajamentelor asumate de partea rusa in vederea retragerii trupelor si munitiilor stationate pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei. Presedintele rus, Vladimir Putin (foto), a semnat, in iulie, anul acesta, un decret in sensul inghetarii CFE, presa moscovita precizand, la acel moment, ca, la baza deciziei liderului de la Moscova s-a aflat "impactul negativ" al bazelor americane din Romania si Bulgaria. In vreme ce Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a solicitat, ieri, autoritatilor moscovite sa considere o reluare a negocierilor pe tema CFE, avioanele Federatiei Ruse si-au facut din nou simtita prezenta deasupra Marii Nordului. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.