Ion Iliescu a fost audiat, marti seara, in dosarul referitor la circumstantele in care doua persoane au murit in timpul mineriadei din iunie 1990 si in care procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a infirmat solutia de punere sub acuzar
Ion Iliescu a fost audiat, marti seara, in dosarul referitor la circumstantele in care doua persoane au murit in timpul mineriadei din iunie 1990 si in care procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a infirmat solutia de punere sub acuzare a acestuia. Iliescu a luat o copie dupa rezolutia de infirmare a actului de punere sub acuzare, dand si o declaratie pe 11 pagini. Fostul presedinte a declarat ca a prezentat procurorilor din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o declaratie despre punctul sau de vedere asupra mineriadei din iunie 1990. Intrebat care a fost punctul sau de vedere, Iliescu a raspuns: "Va recomand bibliografie: <<Viata politica intre violenta si dialog>>, in care sunt descrise mai pe larg aceste evenimente, cum a fost dominata viata politica de momente violente chiar inainte de 13 iunie. Am evocat 11 si 28 ianuarie, 18 februarie, cu devastarea cladirii Guvernului, ocuparea samavolnica a Pietei Universitatii, contrar prevederilor unui act legal, un decret-lege al CPUN despre cum se desfasoara campania electorala". Iliescu a sustinut, citat de Mediafax, ca in 13 iunie actele de vandalism au fost provocate de "asa-zisi grevisti ai foamei". Acesta a mai declarat ca in 13 iunie a fost o incercare de "revolutie portocalie", de "contestare a rezultatelor alegerilor". De asemenea, Iliescu a mai afirmat ca nu minerii au provocat violentele, venirea lor in Capitala fiind efectul violentelor de pana atunci. Victimele mineriadei din 1990 saluta chemarea la Parchet a lui Iliescu, precum si faptul ca, "pentru prima oara in 17 ani, acesta da cu subsemnatul in fata unui organ de cercetare penala", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Victimelor Minieriadelor din Romania (AVMR). (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.