Investitorii continua sa fie suspiciosi
Ce a verificat CNVM?Transgaz continua sa nasca speculatii venite in special din randul micilor investitori, dar si de la brokeri.
Dincolo de aceasta poveste de succes facuta romaneste, se ascund misc
Investitorii continua sa fie suspiciosi
Ce a verificat CNVM?Transgaz continua sa nasca speculatii venite in special din randul micilor investitori, dar si de la brokeri.
Dincolo de aceasta poveste de succes facuta romaneste, se ascund miscari facute legal, sub acoperirea unui prospect sau a unor prevederi, dar care intr-un fel sau altul afecteaza evolutia acestui proces.
Este, intr-adevar, un subiect sensibil, despre care este riscant sa vorbesti, mai ales daca nu sunt dovezi exacte privind modul in care au fost facute lucrurile. Majoritatea brokerilor care au fost intrebati despre acest subiect sensibil au spus, neoficial, ca au fost umflate cifrele de subscriere la Transgaz. Intrebat cum comenteaza toate aceste reactii venite in urma Transgaz, Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti, ne-a declarat ca deocamdata nu vrea sa faca nicio declaratie. "Acum am aflat despre aceste lucruri si ma abtin de la orice fel de comentariu", ne-a declarat acesta. Au fost si altii care au evitat sa abordeze acest subiect si sa ia lucrurile ca atare: cel mai mare IPO din Romania. Este un succes, dar trebuie sa luam in calcul si cum a fost facut acest IPO care a dat peste cap cifrele intrate de la investitori. De ce tac brokerii si oficialii Bursei? Au fost singurii care au invatat ceva de la scandalul Alumil si nu se mai arunca in declaratii? Aspectul negativ este ca majoritatea s-au resemnat cu ideea ca totul a fost facut legal.
In schimb, investitorii care au facut eforturi sa subscrie la aceasta oferta reactioneaza. Astfel, un cititor al ziarului ne semnaleaza pe site o alta problema. Acest Dan crede ca au fost investitori care au introdus ordine dupa inchiderea subscrierii, motiv pentru care cifrele au crescut atat de mult de vineri pana luni. "De la un grad de suprasubscriere de 667% anuntat vineri, 7 decembrie, s-a ajuns marti, 11 decembrie, la un grad de 1.140%. Chiar asa de multe ordine nu au fost introduse? Parca era vorba ca aplicatia informatica nu permite introducerea ordinelor dupa terminarea programului de subscriere. Eu spun ca ordinele introduse dupa inchiderea subscrierii trebuie anulate intrucat nu se poate garanta ca subscrierile nu au fost realizate de exemplu luni, 10 decembrie, chestii care sunt sigur ca s-au intamplat. Şmecherii au subscris dupa incheierea perioadei de subscriere suma exacta pentru a-si cumpara numarul de actiuni dorit", a postat acesta. Intr-adevar, chiar daca au fost foarte multe ordine de introdus, acest domeniu al pietei de capital ar trebui sa beneficieze de un sistem informatic care sa permita publicarea datelor in timp real. Ar constitui un avantaj important pentru fiecare investitor in parte si ar indeparta orice indoiala conform carora s-au facut neregularitati. Este greu de crezut ca lucrurile au decurs normal si legal, in conditiile in care in mileniul III, la 2 zile dupa inchiderea perioadei de subscriere, stai in fata calculatorului si vezi cum cresc cifrele de la o zi la alta.Raiffeisen raspunde: Comentariile nu au niciun fundamentDana Mirela Ionescu, chairman & CEO la Raiffeisen Capital & Investment, SSIF care s-a ocupat de aceasta oferta, a raspuns acestor acuze aduse derularii IPO Transgaz.
"Toate aceste comentarii sunt fara niciun fundament; aceste lucruri sunt clarificate atat prin regulile de functionare ale pietei de capital, precum si prin prospectul de emisiune. Conform prospectului, perioada de subscriere s-a terminat vineri, 7 decembrie, ora 13. Faptul ca o persoana (fizica sau juridica) a subscris nu inseamna ca subscrierea sa este valida pana cand banii nu intra in contul colector al subscrierii sau pana cand nu intra scrisoarea de asumare a decontarii de la banca custode. Conform prospectului, banii sau confirmarile custozilor trebuie primite pana la finalul zilei bancare de 7 decembrie.
Dupa ce subscrierile sunt validate, ele trebuie introduse in sectiunea de piata primara a BVB, folosita pentru asemenea operatiuni.
Aglomerarea extrema din ultima zi a facut ca vineri, 7 decembrie, sa se adune foarte multe subscrieri. In special subscriitorii mari au asteptat pana in ultima clipa transferul banilor sau furnizarea scrisorilor de la custode pentru ca in ambele cazuri costul este unul important. Tot acest varf de subscrieri a fost verificat si validat in cursul zilelor de sambata si duminica, iar luni ordinele validate au fost introduse in mod treptat in sistem. Aceasta explica saltul subscrierii in cursul zilei de luni. Noi ne-am asteptat la o aglomerare in ultima zi si de aceea am prevazut in prospect faptul ca se pot introduce subscrieri si luni, platforma de piata primara inchizandu-se la 2.30 p.m. in fiecare zi lucratoare", ne-a explicat aceasta."Din documentele transmise la CNVM nu a rezultat faptul ca au fost incalcate prevederile prospectului de oferta in privinta preluarii ordinelor de subscriere. De asemenea, la CNVM nu au fost transmise sesizari ale investitorilor privind modalitatea de preluare a acestor ordine", ne-a declarat Victor Stanila, purtator de cuvant al CNVM.
Ne punem intrebarea, daca nimeni nu a facut nicio sesizare si discutiile pe aceasta tema sunt foarte recente, ce anume a verificat institutia?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.