Taxa de prima inmatriculare va fi mentinuta, iar sumele colectate vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, pentru casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3000 lei la 4000 lei, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tar
Taxa de prima inmatriculare va fi mentinuta, iar sumele colectate vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, pentru casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3000 lei la 4000 lei, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Taxa de prima inmatriculare, desi introdusa prin Codul Fiscal, a fost prezentata de guvernanti ca fiind o taxa de mediu, desi sumele stranse merg la bugetul de stat si nu la Fondul pentru Mediu.
Comisia Europeana (CE) reproseaza Romaniei introducerea acestei taxe pe care o considera discriminatorie. De altfel, CE a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare, autoritatile de la Bucuresti avand la dispozitie doua luni pentru a se conforma solicitarilor CE, care va inainta, in caz contrar, o plangere la Curtea Europeana de Justitie.
Nu numai Bruxelles-ul ameninta cu judecata. Mai multi romani au dat statul in judecata pentru a primi inapoi taxa de prima inmatriculare platita, pe care o considera ilegala. De altfel, recent, la Arad instanta a dat prima hotarare de rambursare a taxei. In acelasi timp, Automobil Clubul Roman (ACR) anunta ca va acorda consultanta juridica gratuita si sprijin celor care au achitat taxa auto de prima inmatriculare, pe care o considera ilegala. "ACR ramane consecvent cu pozitia adoptata cu privire la taxa auto si o considera in continuare in afara legislatiei Uniunii Europene, comunitate la care Romania a aderat la 1 ianuarie 2007. De asemenea, solicitam automobilistilor sa ne investeasca personal pentru a incepe demersurile colective in justitie pentru o actiune comuna de restituire a taxelor achitate", precizeaza ACR. Pe de alta parte, directorul Administratiei Finantelor Publice Timisoara, Mircea Calin, a declarat, ieri, ca daca oamenii vor incepe sa dea in judecata statul pentru a primi inapoi taxa de prima inmatriculare platita, cum s-a intamplat la Arad, se gandeste sa apeleze si el la instanta, transmite Mediafax. Acesta a spus ca trebuie sa apeleze la instanta pentru a-si recupera 1700 de euro din taxa. "Daca lumea va cere taxa inapoi, vor cere toti, daca unul o face, o vor face toti. Avem doua adrese prin care ni se comunica actionarea in instanta si o cerere de restituire a ei. Daca lumea va apela la instante, probabil voi apela si eu, asteptam si vedem ce se va intampla", a spus Calin. Potrivit sursei citate, banii persoanelor care au atacat in instanta taxa de prima inmatriculare sunt intr-un cont special, de unde ar urma sa le fie restituiti daca asa va decide instanta de judecata. La Timisoara sunt doua astfel de situatii, in care persoanele care au platit taxa de prima inmatriculare au apelat la instanta. Si Uniunea Europeana reproseaza Romaniei introducerea acestei taxe discriminatorii si a declansat procedura de infringement impotriva Bucurestilor. (F.B., C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.