Audiat marti seara la Parchetul General in dosarul mineriadei din iunie 1990, fostul presedinte Ion Iliescu s-a declarat nevinovat si considera ca toate actiunile sale au fost justificate. El a dat 11 pagini de declaratii si a luat la cunostinta des
Audiat marti seara la Parchetul General in dosarul mineriadei din iunie 1990, fostul presedinte Ion Iliescu s-a declarat nevinovat si considera ca toate actiunile sale au fost justificate. El a dat 11 pagini de declaratii si a luat la cunostinta despre infirmarea solutiei dispusa in dosarul in care a fost pus sub acuzare.

Ion Iliescu este anchetat la Sectia l de Urmarire Penala si Criminalistica, unde dosarul mineriadei a fost transferat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot ancheta civili.

Acuzat in mai multe dosare
In aceasta cauza, aparatorul sau, avocatul Ion Neagu, a formulat o plangere impotriva rezolutiei din 2007 de incepere a urmaririi penale a clientului sau. Plangerea este analizata de conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si va fi solutionata in termenul legal de 20 zile.Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane. Fostul presedinte este cercetat in partea disjunsa din dosarul in care generalul (r) Mihai Chitac a fost deja trimis in judecata pentru moartea a patru persoane, in fata Ministerului de Interne, in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Intr-un alt dosar al mineriadei din 1990, fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si distrugere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.