Legea privind votul uninominal mixt, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, a fost declarata neconstitutionala de catre judecatorii Curtii. Prin urmare, legea va fi trimisa spre reexaminare, in sedinta comuna a celor doua Camere.<
Legea privind votul uninominal mixt, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, a fost declarata neconstitutionala de catre judecatorii Curtii. Prin urmare, legea va fi trimisa spre reexaminare, in sedinta comuna a celor doua Camere.
In sesizarea trimisa Curtii pe 21 noiembrie, Traian Basescu contesta existenta listei suplimentare la nivel national si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale toate cele trei articole semnalate de seful statului. Potrivit unui comunicat al CCR, listele suplimentare de candidati sunt neconstitutionale, intrucat "instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare de catre partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale, fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegator". Art. 62 din Constitutie obliga la alegerea directa a Parlamentului, aminteste CCR.
In acelasi timp, Curtea a invalidat articolul care dadea posibilitatea organizarii de alegeri parlamentare anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale.
Decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, moment de la care devine definitiva si general obligatorie. Parlamentarii trebuie acum sa gaseasca o solutie prin care sa se puna de acord cu decizia Curtii.Este posibila adoptarea unei ordonante de urgentaParlamentul si comisia vor lua in discutie „de urgenta” adaptarea textului legii votului uninominal asumat de Guvern la cerintele Curtii Constitutionale, a declarat ieri presedintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu. In opinia sa, aceasta decizie a Curtii nu prezinta un impediment in adoptarea legii. La randul sau, Bogdan Olteanu a spus ca exista si varianta ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta in acest sens, in cazul in care introducerea votului uninominal este tergiversata, astfel incat legea sa fie gata pentru urmatoarele alegeri parlamentare.
Legea electorala pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament prevede in esenta alegerea prin votul uninominal a jumatate dintre parlamentari, restul locurilor urmand sa fie ocupate prin redistribuire, pe baza unor liste propuse de partidele care trec pragul electoral. Ideea unei astfel de reprezentari este aceea ca, in final, componenta celor doua Camere sa reflecte structura votului insumat la nivelul intregii tari.
Şeful statului sustine, in schimb, ca toti senatorii si deputatii trebuie alesi de popor, dupa modelul primarilor, adica vot uninominal cu doua tururi. Referendumul organizat pe acest subiect in 25 noiembrie a fost insa invalidat. In prezent, in dezbaterea Parlamentului mai exista si alte proiecte pe acelasi subiect. Ieri, de exemplu, a fost adoptata tacit de Senat o initiativa legislativa similara cu cea propusa de Guvern. Proiectul are la baza propunerea Asociatiei Pro Democratia si a fost insusit de parlamentari din toate partidele. Potrivit lui Nicolae Vacaroiu, proiectul de act normativ "va pleca la Comisia speciala comuna pentru Codul electoral si, de acolo, bineinteles, la Camera Deputatilor". De asemenea, dupa invalidarea referendumului din 25 noiembrie, PD a depus la Parlament un proiect privind introducerea votului uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.