Desi de sfarsitul anului calendaristic ne mai despart doar cateva saptamani, o evaluare a rezultatelor economice si sociale ale Romaniei, din punctul de vedere al datelor statistice pentru intregul an 2007 nu poate fi inca realizata, inca o trecere i
Desi de sfarsitul anului calendaristic ne mai despart doar cateva saptamani, o evaluare a rezultatelor economice si sociale ale Romaniei, din punctul de vedere al datelor statistice pentru intregul an 2007 nu poate fi inca realizata, inca o trecere in revista a activitatii Institutului National de Statistica ne-a putut fi creionata de reprezentantii institutului. "Acum, la sfarsitul lui, fara a incerca sa schitez un raport de activitate, pot spune cu toata obiectivitatea ca, in ciuda dificultatii sale, anul 2007 a fost pentru statistica oficiala romaneasca un an reusit", ne-a declarat presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.
Astfel, evaluarea Statisticii arata ca operarea datelor statistice privind comertul exterior al Romaniei, cu Intrastat si Extrastat, a constituit una dintre cele mai mari provocari ale institutiei. "Inca de la inceputul anului 2007, Statistica si-a asumat responsabilitatea de colectare, prelucrare si difuzare a datelor statistice privind comertul exterior al Romaniei, cu cele doua componente majore: Intrastat, reprezentand schimburile comerciale ale Romaniei cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, respectiv, Extrastat, schimbul de bunuri ale Romaniei cu statele din afara Uniunii Europene. A fost, cred, una dintre cele mai mari provocari ale statisticii deoarece, in raport cu atributiile traditionale ce ne sunt atasate, de aceasta data, statistica noastra oficiala si-a extins aria in zona colectarii directe, prelucrarii si diseminarii datelor, fara a avea un alt suport informational sau o alta institutie de intermediere sau de interfata", a declarat pentru Curierul National presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.Baza de date a INS a fost imbunatatita radicalTotodata, Voineagu a aratat ca institutia pe care o conduce si-a imbunatatit radical pe parcursul acestui an baza de date Tempo, careia pe langa conceptualizarea teoretica si atribuirea de accesorii si facilitati tehnice si informationale, i-au fost atasate serii de date intr-o paleta mai larga, mai completa si mai coerent conceputa.
Totodata, s-au clarificat in context si s-au elaborat, devenind operationale, sistemul de accesare, metadatele necesare, precum si configurarea viitoarelor dezvoltari ca baza de date master, vizand compatibilizarea si reunirea intr-un sistem integrat a tuturor bazelor de date de care dispunem in prezent.
In conformitate cu programul multianual al actiunilor de mare amploare elaborat in cadrul Sistemului Statistic European, au fost proiectate si elaborate doua acte normative referitoare la Recensamantul Populatiei si Locuintelor si Recensamantul General Agricol. Printr-o Ordonanta de Urgenta publicata deja in Monitorul Oficial, Recensamantul Populatiei si Locuintelor va avea loc in primavara anului 2011, mai precis, perioada de inregistrare prevazuta este intre 1 - 15 martie.
Lucrarile de pregatire au demarat deja, tinand seama ca ele implica o serie de masuri si actiuni de natura organizatorica, metodologica si tehnica necesare realizarii unui recensamant de succes, potrivit INS.
Aceasta cu atat mai mult cu cat este posibil ca potrivit unor discutii preliminare de factura strategica ce se desfasoara in contextul Comitetului de Program Statistic al Eurostat, aceasta runda a recensamintelor ca cercetare statistica exhaustiva sa fie ultima pentru statele membre ale Uniunii Europene.
De altfel, o serie de state membre utilizeaza deja de mult registre ale populatiei si locuintelor, in general o intreaga retea de registre care au facut posibila renuntarea la efectuarea de recensaminte ale populatiei si locuintelor in stil clasic. Este vorba in special de tarile nordice. In ultima perioada insa, aceasta solutie a fost adoptata si de alte tari membre UE, printre care Franta, Germania si altele, si este de asteptat ca si alte tari sa urmeze exemplul celor de mai sus, care prezinta multiple avantaje, in primul rand de natura costurilor.
"Am tinut sa remarc aceasta perspectiva in ceea ce priveste Recensamantul Populatiei si Locuintelor, nu numai pentru a va pune in cunostinta de cauza asupra perspectivelor la care trebuie sa ne alaturam oricum, prin prisma obligatiilor ce ne revin ca stat membru UE, ci si pentru a va sensibiliza, daca mai este nevoie, asupra importantei ce decurge implicit dintr-o astfel de alternativa de a realiza in anul 2011 un recensamant perfect sub aspect metodologic, organizatoric si tehnic, care sa confere rezultatelor garantia calitatii, un obiectiv ce nu poate fi atins decat printr-o larga popularizare a recensamantului in randul marelui public, o operatiune ce comporta o cooperare deosebita cu mass-media", ne-a spus presedintele INS.Recensamantul General Agricol, avizat de MEFA doua lucrare de aceeasi anvergura este cea cu privire la Recensamantul General Agricol sau, asa cum este cunoscuta in contextul cercetarilor statistice din programul statistic european, "Ancheta structurala exhaustiva de tip recensamant".
Pentru organizarea Recensamantului Agricol, preconizat a se desfasura in anul 2010, a fost elaborat proiectul cadrului legal, respectiv Legea privind Recensamantul General Agricol si Proiectul de Hotarare privind organizarea RGA, ce succede legii imediat dupa aprobarea acesteia de catre Parlament si promulgarea prin decret prezidential.
Proiectul Legii Recensamantului General Agricol se afla in prezent pe circuitul avizarilor corespunzatoare si a trecut deja de unele institutii importante, printre care Ministerul Economiei si Finantelor, aflandu-se in prezent spre avizare la Ministerul Agriculturii, care va fi un copartener important in derularea actiunii, ca si la recensamantul anterior, arata oficialii Statisticii.
In cazul Recensamantului Populatiei si Locuintelor, o importanta deosebita se va acorda problemei surprinderii la adevaratele dimensiuni a procesului migratiei internationale, iar in cazul Recensamantului General Agricol a problematicii dezvoltarii rurale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.