Pentru plata in avans se percepe o taxa de 2-5%Desi bancile sustin ca perceperea comisionului de rambursare anticipata a creditului este o practica justificata, acoperind un efort financiar al institutiei de credit, aceasta taxa a fost si este inca i
Pentru plata in avans se percepe o taxa de 2-5%Desi bancile sustin ca perceperea comisionului de rambursare anticipata a creditului este o practica justificata, acoperind un efort financiar al institutiei de credit, aceasta taxa a fost si este inca intens disputata pe piata romaneasca, chiar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului intervenind la un moment dat pentru eliminarea ei. In cazul in care contractantul unui credit doreste sa ramburseze in avans o parte sau integral imprumutul, el va trebui sa efectueze o cerere speciala in acest sens si va plati, in plus, un comision perceput asupra sumei rambursate.Radulescu: Cat timp nivelul acestui comision nu este unul exagerat, este necesarBancherii sustin si, totodata, justifica necesitatea impunerii comisionului de rambursare anticipata a imprumutului prin faptul ca institutia de credit isi realizeaza un plan de afaceri pe fondul schemelor de rambursare, iar o modificare a acestora de catre client ar duce la un efort financiar din partea bancii.
"Cat timp nivelul acestui comision nu este unul exagerat, este necesar. Totodata, cat timp nu transforma clientul in prizonier, impunerea lui este justificata, pentru ca rambursarea anticipata a creditului presupune un efort financiar din partea bancii. Totusi, bancile nu trebuie sa transforme comisionul de rambursare anticipata a creditelor intr-o afacere in sine", ne-a declarat Eugen Radulescu, analist economic, fost presedinte al CEC.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, e de parere ca acest comision este si o masura de fidelizare a clientelei, altfel clientii ar avea tendinta de a pleca de la o banca la alta si "nu mai e credit, e camata de pe o zi pe alta".
In ceea ce priveste intentiile ANPC de a elimina acest comision, presedintele ARB spune ca Autoritatea ar trebui sa analizeze practicile si uzantele internationale bancare pentru a observa ca situatia e similara. "O sa vada ca atunci cand banca acorda un credit isi ia un angajament, dar si clientul trebuie sa isi asume clauzele contractuale", a adaugat Ghetea. Acesta a dat exemplul liniilor de finantare de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau alte institutii la nivel european care acorda credite bancilor romanesti, aratand ca si in cazul acestor contracte de creditare exista comisionul de rambursare anticipata.
"Nu reglementarile administrative rezolva problemele. Concurenta va reduce aceste comisioane, asa cum s-au redus si marjele de dobanda", e de parere, pe de alta parte, Radulescu.Ghetea: Daca e ordin, cu placereComisia Europeana vizeaza, printr-o directiva ce urmeaza a fi adoptata de Parlamentul European la inceputul anului viitor, sa uniformizeze conditiile in care se acorda imprumuturi in tarile membre ale Uniunii Europene. Scopul acestei propuneri este aplicarea acelorasi reguli pe piata europeana prin care sa protejeze contractantii de credite in relatia cu bancile. O importanta modificare ce urmeaza a intra in vigoare de anul viitor pe piata creditelor de consum va viza conditiile de contractare si de rambursare a imprumuturilor. Potrivit directivei europene de creditare aflate in curs de adoptare, beneficiarul unui credit va putea rambursa in avans respectivul imprumut fara a plati nicio penalizare, ceea ce va duce la reducerea costurilor de creditare.
In cazul in care CE va stabili eliminarea comisionului de rambursare anticipata, Ghetea spune ca institutiile bancare din Romania se vor supune reglementarilor la fel ca si cele din Europa. "Daca e ordin, cu placere, insa acesta nu poate sa vina de la o autoritate nationala care sa modifice practicile internationale", a spus Ghetea.
Radulescu e de parere ca cei de la Comisia Europeana nu vor recurge la eliminarea acestui comision, cel mult putand sa-l limiteze."Un comision de 1-2% ar acoperi efortul bancii"In prezent, bancile percep comisioane de rambursare a creditelor in avans cuprinse intre 2% si 5% din suma platita inainte de termenul de plata prevazut de contractul de credit. Radulescu spune ca un nivel al comisionului de 1-2% din suma rambursata ar fi unul echitabil si ar acoperi cheltuielile bancilor rezultate din incalcarea de catre client a graficului de rambursare. In schimb, Ghetea crede ca limitarea comisionului de rambursare in avans nu este o solutie pentru comunitatea bancara.
Nivelul unui comision destul de ridicat este justificat de Radulescu atat prin faptul ca este mai mult loc pe piata de profil, dar si prin lipsa de educatie a clientului care, in necunostinta de cauza, accepta toate conditiile impuse de institutia de credit. El spune, insa, ca aceasta "pacaleala" a clientului nu poate merge la infinit, pentru ca, odata pacalit, el pleaca la alta banca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.