Solutia mobila a tehnologiei WiMAX (Interoperabilitate Globala pentru Acces prin Microunde), prezentata in premiera pentru Europa de Sud-Est la Timisoara, ramane pentru Romania o alternativa care nu poate fi exploatata din cauza unui vid legislativ i

Solutia mobila a tehnologiei WiMAX (Interoperabilitate Globala pentru Acces prin Microunde), prezentata in premiera pentru Europa de Sud-Est la Timisoara, ramane pentru Romania o alternativa care nu poate fi exploatata din cauza unui vid legislativ in domeniu.

Tehnologia functioneaza in benzile de 2.3, 2.5, respectiv 3.5 GHz si se prefigureaza ca banda acceptata la nivel european sa fie de 3,5 GHz, in conditiile in care in Romania se discuta despre scoaterea la licitatie a benzii de 3,7 GHz pentru WiMAX mobil. Dan Bedros, presedinte Alcatel-Lucent pentru sud-estul Europei, a declarat ca investitiile intr-o tehnologie pentru acest spectru nu vor fi justificate din cauza lipsei unei cereri semnificative a pietei. In tari din regiune, precum Macedonia, Croatia sau Slovenia, exista deja contracte comerciale care au ca subiect aceasta tehnologie. Privita ca o tehnologie complementara pentru 3G, punctele forte ale WiMAX mobil, pe care se mizeaza in evitarea unei evolutii similare celei a 3G-ului, sunt identificate de Bedros in capacitatea de a furniza suficient debit pentru transmisiile video si in posibilitatea de a realiza convergenta fix-mobil.

La Timisoara, 200 de specialisti romani au lucrat la partea de software a solutiei WiMAX mobil. Statia instalata aici are acoperire pe o raza de 4 kilometri, o rata de download de 5 MBps si cea de upload de 2 MBps.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.