Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale, miercuri, mai multe articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.

Curtea Constitutionala amanase, in urma cu o saptamana, luarea deciziei asupra Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, contestata de seful statului.

Traian Basescu a contestat, in 21 noiembrie, la Curtea Constitutionala, legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.

Seful statului a spus ca a atacat la Curtea Constitutionala articolul 29 din legea asumata de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel national.

Potrivit lui Basescu, prin acest articol al legii se incalca articolul 2 din Constitutie referitor la suveranitatea poporului si articolul 62, alineat 1. Articolul 2 din Constitutie prevede ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum". Conform articolului 62 alineat 1 din legea fundamentala, "Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.

"Suntem intr-un caz de neconstitutionalitate si am sesizat Curtea Constitutionala legat de articolul care introduce listele suplimentare la niv national, liste care se depun la BEC, iar apoi se afiseaza in circumpscriptiile locale. Aceasa modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizeaza ca atat Camera Deputatilor, cat si Senatul se aleg in mod direct. Nu o sa voteze nimeni pe liste afisate pe un perete, Guvernul si-a asumat raspunderea petru o lege incompleta care e in contradictie cu Constitutia. Vot pe perete nu exista, este o capcana pentru partide", a declarat Basescu, adaugand ca vrea sa aiba un aviz clar al Curtii Constitutionale legat de articolul 62, alineatul 1.

Basescu a mai spus ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege incompleta.

Presedintele a criticat, totodata, si proiectul depus de Pro Democratia, spunand ca daca acesta va fi aplicat se va mentine clientela politica.

In 29 octombrie, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Legea privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament a fost trimisa la Presedintie in data de 7 noiembrie, presedintele Traian Basescu avand la dispozitie 20 de zile pentru a o promulga.

Alineatul referitor la listele suplimentare din articolul 29 din lege, contestat de seful statului, prevede ca "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale".

De asemenea, mai prevede ca "lista nationala a fiecarui partid va ordona candidatii partidelor si va contine in coloane separate: numele si prenumele candidatului, precum si apartenenta politica a acestuia", iar "lista va fi folosita pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in carenumarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit sa obtina, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decatnumarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale".
"Lista nationala suplimentara a fiecarui partid politic, alianta politica sau electorala se depune la Biroul Electoral Central si va fi afisata in toate sectiile de votare", mai prevede articolul.