Peste 300 de cetateni de etnie rroma din Vanatori-Neamt au protestat fata de consilierul bisericesc din localitate, Ioan Ursache, pe care l-au acuzat de atitudini discriminatorii si de incitare la ura. Intre consilier si comunitatea rroma exista o stare conflictuala veche de peste doi ani. Conform celor afirmate de reprezentantii zonali ai etniei, consilierul Ursache respinge permanent orice proiect de imbunatatire a vietii rromilor si ii ameninta permanent pe tigani cu izgonirea din sat, ajungand chiar pana la propunerea ca toti mortii de origine tiganeasca sa fie mutati din cimitirul local.

Ioan Ursache este consilier pe probleme bisericesti in cadrul Primariei Vanatori. Om obisnuit si, de altfel, bun gospodar al satului, el are permanent ceva de impartit cu rromii din localitate - peste 250 de familii. De cand a intrat in functie, Ursache s-a opus cu vehementa atunci cand a fost vorba de vreun proiect care viza imbunatatirea vietii tiganilor locali.

Mai nou, el a ajuns sa propuna, in plenul sedintei de consiliu local, ca toti mortii de etnie rroma din cimitirul satesc sa fie dezgropati si reinhumati separat, la distanta fata de decedatii romani. Respectiva propunere a ramas spre analiza consiliului si a provocat, in acelasi timp, reactii din partea reprezentantilor rromi din zona. „Desi se pretinde crestin, consilierul Ursache profita de influenta pe care o are asupra populatiei majoritare, pe care o asmute fatis si cu ura impotriva rromilor. El s-a opus cu vehementa tuturor actiunilor prin care rromii din Vanatori-Neamt au vrut sa-si imbunatateasca traiul greu pe care-l duc. Au vrut sa pietruiasca unele strazi prin munca lor, dar li s-a interzis datorita interventiei acelui consilier. Tot ca urmare a opozitiei acestuia pe langa autoritati, rromilor din localitate nu li s-a aprobat construirea unei retele electrice si traiesc la lumina lumanarii.