Cazul de la Arad nu este singular, iar avocatii incurajeaza populatia sa dea statul in judecata pentru recuperarea aproape sigura a taxei auto.

Firma de avocatura Urban&Asociatii a comunicat ieri ca a obtinut deja doua hotariri favorabile in procesele in care reprezinta platitori de taxa auto. Firma nu a dat detalii din motive de confidentialitate.

Incalcarea Tratatului de aderare de catre stat atunci cind a impus taxa de prima inmatriculare a devenit reteta succesului zilele acestea in tribunale, primul caz care a aparut in public fiind cel cistigat de avocatul Cosmin Costas la Tribunalul Arad.

Incurajata de reusita metodei, casa de avocatura mentionata chiar ii stimuleaza pe cei care au platit pina acum taxa auto, aratindu-le ca pentru a cistiga banii inapoi nu au nevoie decit de copia actului de cumparare a masinii, cartea ei de identitate si dovada platii taxei de prima inmatriculare.

Contactati telefonic pentru o reactie la situatia actuala, oficialii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au spus ca pina acum s-au confruntat in cazuri izolate cu platitorii taxei auto, insa de acum se asteapta la o explozie a proceselor impotriva institutiei. Fiscul avertizeaza ca va face recurs la oricare sentinta data impotriva lui, deoarece este obligat de lege sa incaseze taxa, a aratat Biroul de presa al institutiei.

„Tribunalul a constatat ca perceperea unei asemenea taxe contravine articolului 90 din Tratatul de aderare care interzice orice discriminare intre produsele nationale si cele ale altor state membre. Masurile fiscale, in acest sens, sint prevazute expres. Prin urmare, a dispus obligarea Administratiei Finantelor Publice Arad la restituirea taxei prelevate nelegal. Desi hotarirea nu este irevocabila, argumentele care o sustin ii confera deja o forta juridica semnificativa", spune avocatul Cosmin Costas, primul care a reusit sa cistige un proces pe taxa auto.

Potrivit sentintei Tribunalului Arad, „Constitutia Romaniei statueaza ca prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne. Acelasi articol prevede ca, intre alte institutii, autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din alineatul mentionat".

Esentialul ramine ca taxa speciala nu este perceputa pentru autoturismele deja inmatriculate in Romania, stat comunitar de la 1 ianuarie 2007, fiind perceputa numai pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania, dupa aducerea acestora in tara, considera tribunalul aradean.

Instanta mentionata a hotarit recent ca statul are de restituit taxa de prima inmatriculare firmei aradene Magura Impex SRL. Astfel, firma are de recuperat 6.287 de lei, platiti in luna august a acestui an.