Desfundarea arterei, in termeni medicali angioplastia coronariana, este cea mai eficienta metoda de tratament in bolile cardiovasculare, in special in infarctul de miocard.

Din pacate, metoda este foarte rar folosita in Romania, comparati
Desfundarea arterei, in termeni medicali angioplastia coronariana, este cea mai eficienta metoda de tratament in bolile cardiovasculare, in special in infarctul de miocard.

Din pacate, metoda este foarte rar folosita in Romania, comparativ cu numarul persoanelor care ar putea fi salvate si comparativ cu frecventa de utilizare in celelalte tari ale UE. Potrivit profesorului doctor Dragos Vinereanu, sef de clinica la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, situatia este cauzata de fondurile insuficiente alocate de CNAS si de numarul redus de medici cu competenta pentru realizarea angioplastiei coronariene. Sumele decontate de CNAS pentru aceasta investigatie este de 20 de milioane de lei vechi, comparativ cu 2.000 de euro costuri in tarile UE.


In Romania in prezent sunt aproximativ 40 de specialisti care aplica angioplastia coronariana, in timp ce in Cehia sunt 600-700 si in Polonia, 500 de specialisti. In anul 2006 au fost inregistrate: aproximativ 25.000 cazuri de infarct miocardic acut, 6.000 de cazuri de infarct miocardic ulterior, 100.000 de cazuri de cardiopatie ischemica si 125.000 de cazuri de angina pectorala. Dintre cele 350.000 de cazuri nou diagnosticate, 23.000 de romani au incetat din viata din cauza infarctului miocardic acut, iar 31.000 din cauza cardiopatiei ischemice cronice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.