Guvernul va majora, pentru anul viitor, prima de casare a autoturismelor vechi, de la 3.000 lei la 4.000 lei, si va extinde numarul estimat al masinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 unitati, cu fonduri suplimentare asigurate din taxa auto, a
Guvernul va majora, pentru anul viitor, prima de casare a autoturismelor vechi, de la 3.000 lei la 4.000 lei, si va extinde numarul estimat al masinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 unitati, cu fonduri suplimentare asigurate din taxa auto, au declarat surse ministeriale.

"Prima de casare a masinilor vechi va fi majorata pentru anul viitor cu o mie de lei fata de nivelul actual, iar numarul estimat al beneficiarilor va fi aproape dublat, la 30.000 autoturisme", au afirmat sursele citate.

Costurile pentru plata unei prime de casare majorata la un numar mai mare de masini vechi scoase din uz va fi acoperita si din sumele colectate de stat din taxa de prima inmatriculare auto si care vor fi virate la bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, institutia care finanteaza acest program, au aratat sursele.

Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane lei din taxa auto, sumele incasate in primul semestru reprezentand 39% din nivelul total prognozat.

Propunerea de majorare a primei de casare si de extindere a numarului de masini vechi scoase din uz a fost inclusa intr-un memorandum redactat de ministrii Finantelor si Mediului, care va fi prezentat Guvernului.

Programul de innoire a parcului auto, aplicat in ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare sa fie achitata o suma de 3.000 lei, sub forma unei prime constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi.

Pentru a beneficia de suma de 3.000 lei, proprietarul sau mostenitorul proprietarului unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou.

De asemenea, beneficiarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie.

Pentru achizitionarea unui autoturism nou in aceste conditii, ajutorul financiar sub forma primei de casare este acordata o singura data.

Pentru 2007, Guvernul a pus la dispozitie fonduri totale de 49,5 milioane lei pentru 16.500 de autoturisme uzate, prima de casare fiind mentinuta la nivelul ultimilor ani, de 3.000 lei.

Autoritatile intentioneaza sa reduca astfel gradul de poluare a aerului in marile aglomerari urbane, prin scoaterea din uz a autoturismelor care nu respecta standardele nationale si europene in domeniu.


Un raport guvernamental redactat la inceputul acestui an arata ca Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din lume, varsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentand pragul de casare in multe tari europene.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului, de standardele de emisii si de vechimea autovehiculului.

Guvernul a anuntat ca va modifica taxa de prima inmatriculare, prin ordonanta de urgenta, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piata a masinii, urmand sa fie redefinit termenul de masina noua si sa fie introdusa o procedura de contestare pentru persoanele care se considera nedreptatite.

Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor discuta, in aceasta saptamana, la Bruxelles, cu expertii Comisiei Europene (CE) pe tema taxei auto, urmand ca modificarile legislatiei in domeniu sa fie prezentate CE pana in luna februarie a anului viitor.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.