Imagini-valiza cu RomaniaE imposibil sa nu te strabata un fior de déjà-vu in momentul in care esti in fata colectiei de fotografii expuse in foaierul Teatrului National. Dincolo de cortina artificial trasa intre Bucuresti si res
Imagini-valiza cu RomaniaE imposibil sa nu te strabata un fior de déjà-vu in momentul in care esti in fata colectiei de fotografii expuse in foaierul Teatrului National. Dincolo de cortina artificial trasa intre Bucuresti si restul tarii, exista locuri si oameni dureros de reprezentativi pentru ceea ce inseamna "romanesc". Fotografiile marca JN sunt ca niste
imagini-valiza cu Romania.


Exasperata de sterilitatea agendei media, redactia Jurnalului National hotara ca laitmotivul ziarului sa se invarteasca in jurul sloganului "Recurs la Romania". Titlu usor pasunist, la un prim gand. E greu ca dintr-un pix sa poti sa sustragi substanta unor traditii, obiceuri sau moduri de viata, fara sa pici intr-un discurs sforaitor, asezonat cu metafore - cliseu despre rau si neam. Sincer vorbind, de cele mai multe ori, colacul de salvare venea din partea fotoreporterilor. Ca niste nuclee cu "real", imaginile acestora ne umpleau "golurile" narative, scremetele stilistice si toate neputintele noastre. Intr-un cuvant, condimentau cu "viata" reportajul. Marti, cele mai bune imagini au fost expuse la TNB. Dar cum a fost acolo?


DISTRACTIE. In statiunea Vadul lui Voda de langa Chisinau, atractia locului este plimbarea cu vaporasul pe NistruLA VERNISAJ. Au vorbit Marius Tuca, in calitate de director al ziarului, si Cristian Tudor Popescu, in calitate de presedinte al Clubului Roman de Presa si jurnalist. Marius Tuca s-a aratat surprins de numarul de vizitatori, dat fiind ca "de obicei, lumea vine la manele sau telenovele". Iar Cristian Tudor Popescu si-a inceput discursul, spunand: "Am venit la o operatiune, cred eu, de salvare a ideii de presa, care se afla in clipa de fata in mare pericol in Romania. Ceea ce se crede despre presa acum, din pacate, este ca inseamna, in principal, sa apari la televizor, sa spui niste bancuri mai mult sau mai putin bune, sa dai din maini, sa vorbesti mai mult sau mai putin zbierat, eventual sa mai versi o lacrimaa€¦ Ea este confundata cu entertainment-ul, comperajul, chibitismul, cu ce vreti dumneavoastra, toti astia se numesc gazetari, iar cand se intampla un eveniment ca asta, care este un eveniment de presa, ma bucur si sunt extrem de surprins ca a venit atata lume. Aici nimeni nu face bancuri, nu se scalambaie, nu e show. Fotografiile se privesc cu liniste si asta e o operatie dificila in clipa de fata Romania. Sa privesti ceva cu liniste".


CLASA MUNCITOARE. Manifestatie de 1 Mai la soclul statuii lui Lenin din Piata PreseiTOT LA VERNISAJ. Marius Tuca insa a vorbit despre ideea de Romanie reala, cea fara machiaje morale sau snobisme estetice: "Albumul nostru face parte dintr-o carte de vizita extraordinara a Romaniei, chiar daca prezinta si saracia si suferinta. Asta este Romania de care noua ne pasa, Romania care nu ne este indiferenta, Romania adevarata. Expozitia de astazi se inscrie intr-o campanie exceptionala pe care Jurnalul National a declansat-o cu multi ani in urma. Se fac patru ani de cand noi ne ocupam de presa pe viata si pe moarte, as putea spune, atunci cand presa se transforma dintr-o profesie intr-o mare pasiune, iar fotografiile din seara aceasta fac parte, inainte de orice, din pasiunea celor care le-au realizat si, pana la urma, din pasiunea care se numeste Jurnalul National.


PROGRAM. Karina Knapek, Dan Marinescu, Bogdan Iurascu, Marin Raica, Christian Silva, Zoltan Simonffy, Vlad Dumitrescu, Gabi Boholt, Lucian Alecu, Victor Stroe si Alexandru Molovata sunt fotoreporterii care au semnat acest album. Desi subiectul central al imaginilor face referire la Romania, puteti vedea si fotografii din Republica Moldova, Israel, Egipt, Rwanda, Franta etc. Pentru cei interesati, expozitia e deschisa pana la 28 decembrie.


"RECURS LA ROMÃ…NIA"
"Albumul nostru face parte dintr-o carte de vizita extraordinara a Romaniei, chiar daca prezinta si saracia, si suferinta. Asta este Romania de care noua ne pasa, Romania care nu ne este indiferenta, Romania adevarata. Expozitia se inscrie intr-o campanie pe care Jurnalul National a declansat-o cu multi ani in urma"
Marius Tuca


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.