Procurorii DNA au dispus ieri retinerea pentru 24 de ore a procurorului Gheorghe Dumitru (foto), de la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, si a fostului judecator si fost membru al CSM, Gheorghe Bucur, in dosarul fraudarii examenului de promovare in
Procurorii DNA au dispus ieri retinerea pentru 24 de ore a procurorului Gheorghe Dumitru (foto), de la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, si a fostului judecator si fost membru al CSM, Gheorghe Bucur, in dosarul fraudarii examenului de promovare in functii de conducere pentru magistrati.
Ambii magistrati au fost audiati ore in sir la DNA, urmand sa se decida daca se va cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie emiterea unor mandate de arestare. Procurorii DNA erau hotarati sa-l retina si pe procurorul Eugen Cojocaru, de la Parchetul General, cel acuzat ca ar fi primit 15.000 de euro de la procurorul Gheorghe Dumitru pentru aranjarea examenelor de la CSM, insa Sectia de procurori a CSM nu a dat avizul in cazul acestuia. Oficiali ai CSM au motivat ca avizul nu ar fi fost dat pentru ca patru membri ai Sectiei de procurori s-au abtinut subit si astfel nu s-a intrunit cvorumul necesar. Ca atare, s-a ajuns in situatia inedita ca cel acuzat ca a dat mita sa fie retinut, dar cel care ar fi primit-o sa beneficieze de un tratament preferential. Aseara, procurorii DNA au revenit la CSM cu o cerere de avizare a masurii arestarii pentru procurorul Eugen Cojocaru, dar si pentru Dumitru, insa pana la inchiderea editiei nu se luase nici o hotarare.
Ex-Procurorul General adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, care a fost pusa sub acuzare de DNA in scandalul examenelor fraudate de la CSM, ne-a declarat ca nu poate afla acuzatiile ce i se aduc, si ca este impiedicata sa se apere. Procurorul sef sectie, Lucian Papici de la DNA i-a respins, ca neintemeiate, cererile de a i se aduce la cunostinta acuzatiile formulate impotriva ei, dar si cererea ca avocatii acesteia sa poata asista la actele de urmarire penala . Gabriela Ghita a fost pusa sub invinuire de DNA, pentru "permiterea accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite", constand in aceea ca in calitate de presedinte al Comisiei de examinare a concursului organizat de CSM, ar fi permis ca procurorul Sterian Guli, candidat la concurs, sa primeasca de la ea, prin intermediul procurorului Eugen Cojocaru, o parte din subiectele de la examen. Cand, cum, unde si pentru ce nu se mai stie. Aceste fraze sunt singurele acuzatii formulate de procurorii DNA care pana in prezent au refuzat, in mod sistematic, sa prezinte invinuitilor Ghita si Guli in ce constau probele acuzarii (inregistrari, plangere, denunt etc).
Incredibilele adrese
Gabriela Ghita a adresat procurorului sef sectie, Lucian Papici, de la DNA, doua adrese prin care a insistat sa i se puna la dispozitie probele din dosar, iar avocatii sai sa poata asista la actele de urmarire penala. Surprinzator, procurorul Papici i-a respins ambele cereri prin adrese emise la data de 6 decembrie a.c. cu urmatorul continut: 1) - "Va facem cunoscut ca prin rezolutia 197/P/2007 s-a dispus in temeiul prevederilor art. 172, alin. 1 c.p.p. respingerea ca neintemeiata a cererii dvs. prin care ati solicitat in scopul intelegerii acuzatiei aduse... prezentarea concreta si completa a actului sau actelor materiale pe care se pretinde ca le-as fi comis, respectiv, data, locul, modalitatea si imprejurarile imputate"; 2) - "Va facem cunoscut ca prin rezolutie s-a dispus in temeiul prevederilor art. 172, alin. 1 c.p.p. respingerea ca neintemeiata a cererii aparatorilor dvs. alesi, avocatii Apostol Dan, Lazar Mugur si Catea Mihaela, de a asista la efectuarea oricarui act de urmarire penala in dosarul nr 197/P/2007 al DNA - Sectia de combatere a coruptiei". Cele doua adrese semnate de procurorul sef sectie Lucian Papici vin in contradictie cu prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului care stipuleaza la art. 6 ca orice acuzat are dreptul sa i se aduca de indata la cunostinta, si in mod amanuntit, acuzatiile ce i se imputa, dar si cu cele privitoare la dreptul la aparare.
Kovesi nemultumita
Procurorul general Laura Codruta Kovesi sustine ca imposibilitatea obtinerii avizului pentru retinerea procurorului Eugen Cojocaru din cauza neintrunirii numarului de voturi demonstreaza ca Sectia pentru procurori a CSM nu a vrut sa-si asume raspunderea, blocand ancheta procurorilor anticoruptie. "Ce s-a intamplat aseara (luni seara - n.r.) este inadmisibil.
Patru din sase membri ai Sectiei pentru procurori s-au abtinut si nu s-a putut da un aviz. Mi se pare ca, in acest moment, Sectia nu este functionala", a declarat Laura Codruta Kovesi. Aceasta a spus ca avizul CSM nu inseamna stabilirea vinovatiei celor pentru care s-a cerut acest lucru, deoarece vinovatia este stabilita de instanta de judecata. Procurorul general a adaugat, citat de Mediafax, ca va sesiza presedintele CSM in legatura cu situatia creata si ca va aduce la cunostinta Plenului situatia referitoare la numarul abtinerilor. Totodata, plenul va decide in legatura cu validarea sau invalidarea concursului pentru functii de conducere pentru judecatori, dupa ce tabelul de clasificare a candidatilor a fost publicat ieri. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.