Parlamentul a respins cererea de reexaminare a sefului statului, mentinind si procedura de vinzare prin negociere directa a imobilelor RA-APPS.Tariceanu aproape ii face cadou o vila lui Geoana Cu 135 de voturi pentru si 53 contra a fost adoptat ieri in Camera Deputatilor proiectul de lege prin care demnitarii care stau cu chirie in imobile RA-APPS le pot cumpara, nu doar prin licitatie, ci si prin negociere directa. Prin votul dat ieri - Camera Deputatilor fiind camera decizionala - s-a respins totodata si cererea de reexaminare a sefului statului, care sustinea ca licitatia trebuie sa ramina singura metoda de vinzare a imobilelor RA-APPS. Votul de ieri mai are o consecinta: s-a revenit practic la prevederile OUG 19/2002 emisa de guvernul Nastase, care continea si modalitatea vinzarii directe a imobilelor RA-APPS. In urma votului de ieri, demnitarii urmeaza sa beneficieze - ca prima optiune - de achizitionarea prin negociere directa a imobilelor de protocol. In acest caz, RA-APPS trebuie sa consulte in maximum 15 zile chiriasii cu privire la cumpararea prin negociere directa, avind in vedere pretul pietei, stabilit de catre un evaluator. De obicei, cind preturile au fost stabilite de un evaluator, statul a iesit in pierdere. Doar in situatia in care chiriasii nu doresc sa achizitioneze imobilul, acesta se vinde prin licitatie deschisa. Demnitarii care stau in casele de protocol au posibilitatea cumpararii in rate, cu un avans de cel putin 30% si rate lunare timp de cel mult doi ani, fara termene de gratie.

Majoritatea voturilor pentru au venit din partea deputatilor PSD si PNL, adica reprezentantii partidelor care au un numar insemnat de chiriasi in spatiile RA-APPS, unii dintre ei (membri ai fostei guvernari PSD) ramasi in spatii, desi nu mai aveau dreptul. Tot pentru au votat si deputatii UDMR, PRM si PC si majoritatea independentilor. S-au opus deputatii PD (cu exceptia brasoveanului Dumitru Puchianu, care spune ca a apasat gresit pe buton) si ai PLD.

Punctul nevralgic al legii il reprezinta teza a doua a art. 13. Textul initial (OUG 28/2007) prevedea ca vinzarea imobilelor RA-APPS sa se efectueze doar prin licitatie. Pe 29 mai, in Comisia economica a Camerei, se da raport de aprobare a ordonantei - ea fusese respinsa in Senat -, iar deputatii Mihai Tudose (PSD) si Lakatos Péter (UDMR) amendeaza articolul 13, adaugind si varianta vinzarii directe.

Desi reprezentantul Executivului nu agreeaza amendamentul, in iunie, in plenul Camerei, deputatii partidelor de guvernamint il voteaza. Presedintele Romaniei retrimite legea la reexaminare pe 2 iulie, cerind expres eliminarea vinzarii prin negociere directa, precizind ca aceasta metoda nu este una transparenta. Pe 31 octombrie, in Senat, si pe 6 decembrie, in Comisia economica a Camerei Deputatilor, reexaminarea este respinsa. (Lucian Gheorghiu)

Nume grele pe lista RA-APPS Mircea Geoana, Serban Mihailescu, Vasile Dincu, fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita sint doar citeva nume de demnitari care beneficiaza din plin de legea votata ieri in Camera Deputatilor. Desi in mod normal acestia nu ar mai fi trebuit sa beneficieze de o casa de protocol de la RA-APPS, au reusit sa-si prelungeasca contractele de inchiriere si dupa incetarea mandatului. Contracte cu chirii situate mult sub pretul pietei: Geoana plateste doar 660 de lei lunar, iar Serban Mihailescu, ceva mai mult de 10 milioane de lei vechi. Dupa ce legea va fi promulgata de Basescu, acestia isi vor putea cumpara linistiti locuintele de la RA-APPS, prin incredintare directa, fara licitatie. De lege vor profita si persoanele juridice care ocupa aceste spatii in prezent, un astfel de exemplu fiind una dintre firmele controlate de consilierul politic al premierului Tariceanu, Dan Andronic. Actualii demnitari care beneficiaza de locuinte de protocol nu le vor putea cumpara, sustin oficialii RA-APPS. (M.R.)

Mircea Geoana, napastuit pe viata in vile de lux pe banii statului Parlamentarii PSD au fost invitati printr-un SMS sa doneze cite un euro pentru a-l ajuta pe Geoana sa-si cumpere o casa. Seful PSD are insa in familie o „colectie" de vile.

„Geoana fara de casa". Aceasta este cea mai noua porecla a lui Mircea Geoana, repetata cu amuzament ieri, pe holurile Parlamentului, de colegii presedintelui PSD. Dupa ce acesta a declarat duminica, in interviul acordat BBC, ca este nevoit sa locuiasca intr-o vila de la stat, deoarece nu are bani sa-si cumpere o casa si nu poate sta cu cei doi copii in strada, pesedistii au primit luni seara un SMS „otravit", evident anonim, prin care erau invitati sa participe la o campanie de intrajutorare a familiei Geoana. „Fii generos. Doneaza 1 euro pentru ca Mircea Geoana impreuna cu sotia si cei doi copii sa nu ramina in strada. Trimite si altor membri PSD pentru a sti." Acesta era textul mesajului raspindit pe telefoanele politicienilor si pe cele ale ziaristilor. Numai ca Mircea Geoana nu are nici pe departe nevoie de o campanie umanitara si iata de ce:

1. Mircea Geoana detine in Bucuresti, potrivit propriei declaratii de avere, un apartament de 98 mp, dobindit in 1988, prin donatie, de sotia lui, Mihaela Geoana. E adevarat ca, juridic vorbind, aceasta locuinta nu ii apartine lui Mircea Geoana, insa este foarte greu de crezut ca sotia lui nu l-ar lasa sa locuiasca impreuna cu ea. (De remarcat ca ieri declaratia de avere a senatorului Geoana nu putea fi accesata pe pagina de Internet a Senatului.)

2. In aceeasi declaratie de avere, Geoana sustine ca detine in banci aproximativ 250.000 de dolari. Cu acesti bani, pratic, poti cumpara un apartament in aproape orice zona a Capitalei.

3. Soacra lui Mircea Geoana, Margareta Costea, detine, potrivit jurnalistilor de la „Evenimentul zilei", doua vile in Primaverii (una in strada Herastrau si una in Jean Monnet) si inca o vila in Baneasa, in strada Scoala Herastrau, luate tot de stat, de la RA-APPS si de la Ministerul Educatiei. Jurnalistii de la „Romania libera" au dezvaluit in urma cu doi ani ca Margareta Costea detine o vila impunatoare si in localitatea Snagov, sat Ghermanesti, pe strada Sarmizegetusa nr. 52.

4. Sotia lui Mircea Geoana, Mihaela Geoana, a inchiriat de la RA-APPS, pe numele Fundatiei Renasterea, pe care o conduce, alte doua apartamente din fondul de protocol. Potrivit declaratiilor Oanei Rotaru (PIN), apartamentele se afla la etajul 6 al imobilului din Strada Mihai Eminescu nr. 44-48.

Colectia de case de la stat nu se rezuma aici. Mircea Geoana a fost chirias de lux pe parcursul intregii sale cariere politice. Pe vremea cind era ambasador in SUA, Geoana a dorit sa locuiasca neaparat in vila luxoasa a ultimului sah al Iranului, Reza Pahlavi, pentru care chiria platita de statul roman se ridica la aproximativ 10.000 de dolari pe luna. Cind a revenit in Romania, Geoana a solicitat vila din Pangratti unde locuise fostul presedinte Emil Constantinescu. Adrian Nastase i-a aprobat cererea, desi vila respectiva era rezervata de RA-APPS pentru sefii statului, el indicind faptul ca era la vremea respectiva presedinte al OSCE. Surse din fostul guvern al PSD sustin ca timp de trei ani familia Geoana nu a platit in Pangratti nici chirie, nici cheltuielile de intretinere, datoriile fiind „trecute cu vederea" de Serban Mihailescu, seful de atunci al RA-APPS, in calitatea sa de secretar general al Guvernului. (Adriana Dutulescu, Cristian Sutu)

Detalii despre cei 700 de chiriasi de lux ai RA-APPS, pe www.cotidianul.ro/select