Preturile de consum au crescut cu 0,93% in luna noiembrie, astfel ca inflatia anuala s-a situat la 6,67%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu decembrie 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anuntata de Banca Nationala a Romaniei pentru intregul an.
In luna noiembrie, cresterea preturilor la servicii a devansat-o pe cea a alimentelor, preturile acestora urcand cu 1,17%, se arata intr-un comunicat al INS. In cazul serviciilor, cele mai importante cresteri ale preturilor au fost consemnate de telefonie (3,38%) posta si telecomunicatii (2,47%). Cresterea preturilor la servicii (care se calculeaza in euro) a fost impulsionata de deprecierea leului in raport cu moneda unica europeana, din luna noiembrie, moneda nationala pierzand 5,47%. Rata medie a inflatiei lunare din acest an a ajuns la 0,5%, fata de 0,4% in 2006. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct.
Pentru 2008, tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.
Pe de alta parte, si deficitul comercial se majoreaza. Astfel, pe primele 10 luni, diferenta dintre importuri si exporturi a fost de 17,22 miliarde de euro. In perioada ianuarie-octombrie, importurile CIF au urcat cu 27,2%, la 41,47 miliarde de euro, in timp ce exporturile FOB au crescut cu 13,2%, la 24,25 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al INS.
Calculate in moneda nationala, importurile au fost de 137,06 miliarde de lei, iar exporturile, de 80,16 miliarde de lei.
Analistii cred ca BNR va majora dobanda
Nivelul ridicat al inflatiei din acest an si estimarile pentru primele luni din 2008, care merg pana la 8%, pot determina BNR sa majoreze dobanda de politica monetara, ceea ce s-ar putea reflecta intr-o apreciere a leului, in cazul in care cresterea va fi suficient de importanta, cred analistii. "Cresc expectatiile privind majorarea dobanzii de referinta in luna ianuarie cu 50 de puncte de baza si, simultan, expectatiile de apreciere a monedei nationale", a declarat economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, transmite Mediafax. O crestere a dobanzii de politica monetara este anticipata si de analistii sefi ai ING Bank Romania, Florin Catu, si Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
"BNR este obligata sa creasca dobanda daca vrea ca tinta de inflatie pe 2008 sa fie atinsa. Acum politica monetara este relaxata, iar pentru a avea efect trebuie sa fie mai agresiva. Mesajul BNR este insa ca nu sunt agresivi, pentru a nu afecta cresterea economica, de aceea cred ca majorarea dobanzii va fi facuta treptat", a spus Catu.