Parlamentul olandez se opune unui proiect al Guvernului privind deschiderea pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari dupa 2009, a anuntat agentia de presa ANP, citata de AFP. Pana in 2009, bulgarii si romanii care doresc sa lucreze in Olanda
Parlamentul olandez se opune unui proiect al Guvernului privind deschiderea pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari dupa 2009, a anuntat agentia de presa ANP, citata de AFP. Pana in 2009, bulgarii si romanii care doresc sa lucreze in Olanda trebuie sa obtina un permis de munca din partea autoritatilor.
Initial, ministrul pentru Afaceri, Sociale Piet Hein Donner, a vrut sa organizeze o dezbatere privind deschiderea frontierelor in mai 2008, cu ocazia publicarii unui raport de evaluare a necesitatilor pietei de munca si a situatiei imigratiei economice.
Dar, atat partidele de opozitie, cat si cele care formeaza coalitia guvernamentala, in special laburistii din PvdA si crestin-democratii din CDA, nu mai vad in aceasta dezbatere o necesitate. Marti, cu ocazia dezbaterii pe tema bugetului Ministerului Afacerilor Sociale, liderii politici au pledat pentru o mai buna gestionare a fortei de munca din Europa de Est deja aflate in Olanda, potrivit ANP.
Numeroase comune olandeze s-au plans recent de lipsa de integrare a lucratorilor est-europeni. Orasul Amsterdam a anuntat chiar un plan de incurajare a imigrantilor est-europeni sa plece din cartierul lor si sa gaseasca locuinte rasfirate in capitala.
Aproximativ 100.000 de lucratori din tarile est-europene, devenite membre ale UE, intre care majoritatea polonezi, muncesc in prezent in Olanda.
Comisia Europeana redacteaza la sfarsit de an raportul privind situatia barierelor impuse de statele membre privind accesul pe piata muncii. Toate vechile state membre din Uniunea Europeana in afara Finlandei si Suediei au impus perioade tranzitorii de doi ani pentru accesul romanilor pe piata muncii din UE. Germania si Austria si-au anuntat deja intentia de a prelungi aceste restrictii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.