Din cauza supraaglomerarii, autoritatile vor sa construiasca o insulaDubaiul si-a construit o insula in forma de palmier. De ce Olanda sa ramana in urma? Acum lideri mondiali in asanari de terenuri au luat in seama construirea unei insule in forma de
Din cauza supraaglomerarii, autoritatile vor sa construiasca o insulaDubaiul si-a construit o insula in forma de palmier. De ce Olanda sa ramana in urma? Acum lideri mondiali in asanari de terenuri au luat in seama construirea unei insule in forma de lalea pentru a reusi in lupta impotriva supraaglomerarii. Insula ar mai constitui si un scut impotriva nivelului ridicat al marii, informeaza International Herald Tribune.
Sustinatorii planului spun ca proiectul ar da companiilor olandeze sansa de a-si arata inde-manarea in managementul asupra apei raportat la cererea in crestere pentru salvarea terenurilor in Olanda, fapt datorat incalzirii globale. Criticii spun ca proiectul va fi foarte scump si va afecta ecosistemele.Parlamentul olandez vrea sa construiasca insule in Marea NorduluiUn sondaj facut in luna octombrie de catre compania de cercetare TNS NIPO si Crucea Rosie arata ca olandezii sunt mult mai ingrijorati de posibilele inundatii decat atacurile teroriste, multi avand o incredere puternica in tehnologie si in expertizele specialistilor olandezi.
Parlamentul olandez cauta idei de a construi insule in Marea Nordului care pot fi folosite pentru constructia de locuinte, agricultura sau rezervatii naturale, care in acelasi timp ar ajuta la protectia coastei olandeze. "Oamenii traiesc in Olanda unul deasupra celuilalt. Ducem lipsa de teren. Avem nevoie de un spatiu imens pentru constructii", a declarat Joop Atsma, politician crestin-democrat care a inaintat o motiune parlamentara in acest sens. El a mai adaugat ca preturile mari pentru terenuri ameninta pozitia Olandei de exportator lider de produse agricole si face ca cele cele 100.000 de hectare cu valoarea potentiala de 10 miliarde de euro sa returneze investitia facuta. Olanda are o istorie tumultuoasa in dezvoltarea tehnologiei in domeniul recastigarii terenului din mare si in lupta impotriva inundatiilor frecvente.Companiile olandeze s-au implicat in proiecte in toata lumeaOficialitatile din SUA au cerut ajutor expertilor olandezi dupa inundatiile devastatoare din 2005 care au afectat New Orleans. De asemenea, companiile olandeze au mai fost implicate in proiecte de aparare a coastelor litorale din toata lumea. Compania olandeza Boskalis a dezvoltat tehnici in timpul proiectelor Zuiderzee si Delta pentru a deveni una din cele mai mari companii de asanat terenuri de pe mapamond. Aceeasi companie a intervenit si in recuperare de terenuri din proiectul "Valul" Oman al aeroportului din Hong Kong, si a adaugat o parte imensa de teren coastei litorale. Insula din Dubai, care este construita in ape de mici adancimi, sub forma unui palmier, a fost construita de antreprenorul olandez Van Oord, care a folosit mai mult de 100 de milioane de metri cubi de nisip.
"Locuiesc cu mult sub nivelul marii, dar niciodata nu am avut picioarele ude acasa. Se pot face foarte multe cu managementul apei", a spus politicianul Joop Atsma. Olanda, una dintre tarile cu cea mai densa populatie din lume, are o populatie de 16 milioane de oameni care locuiesc pe o suprafata cam cat jumatate din cea a Scotiei.
In anul 1932 a fost terminata constructia imensa a digului de 32 de kilometri care a separat Zuiderzee de Marea Nordului si a permis asanarea unei arii de teren de 1.650 de kilometri. Dupa devastatoarele inundatii din 1953 care au omorat mai mult de 1.800 de oameni, olandezii au inceput cel mai mare plan din lume de constructie impotriva inundatiilor, proiecte de relevanta fiind proiectul Delta, constructia de diguri si realizarea imenselor porti folosite impotriva furtunilor care au ca rol inchiderea estuarului catre mare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.