Pe parcursul mai multor materiale anterioare am discutat despre optiuni si diverse strategii privind aceste instrumente. De aceea, este bine de stiut ca ulterior initierii unei tranzactii cu optiuni, o importanta deosebita o prezinta alegerea modului
Pe parcursul mai multor materiale anterioare am discutat despre optiuni si diverse strategii privind aceste instrumente. De aceea, este bine de stiut ca ulterior initierii unei tranzactii cu optiuni, o importanta deosebita o prezinta alegerea modului de lichidare a pozitiilor deschise, aceasta influentand semnificativ nivelul rezultatului obtinut. In cele ce urmeaza vom trece in revista cateva din modalitatile de iesire dintr-o pozitie cu optiuni.
Investitorul are la dispozitie mai multe variante, decizia fiind luata tinand cont de o serie de factori, cum ar fi: nivelul curent al pretului activului suport, valoarea de piata a primelor, timpul ramas pana la scadenta etc. Variantele sunt: exercitarea optiunii inainte de scadenta (operatiune valabila doar pentru cumparatorii de optiuni), compensarea optiunii si asteptarea datei scadente.
Cumparatorul unei optiuni are dreptul, dar nu si obligatia, de a exercita optiunea in orice moment in timpul perioadei ei de valabilitate, adica pana in ultima sedinta de tranzactionare a lunii de scadenta (deoarece optiunile tranzactionate la BMFM Sibiu sunt de tip american). Este esential de inteles ca exercitarea unei optiuni pe un contract futures echivaleaza cu dobandirea fie a unei pozitii long (de cumparare), fie a unei pozitii short (de vanzare) pe contractul futures aflat la baza optiunii - o pozitie long futures daca exercitati o optiune Call sau o pozitie short futures daca exercitati o optiune Put.
De exemplu, daca ati cumparat o optiune Call pe un contract futures DETLV cu scadenta luna aceasta, la un pret de exercitare de 0,750 lei, iar pretul futures a ajuns la 0,880 lei, in momentul in care exercitati optiunea veti dobandi o pozitie long pe contractul futures DETLV la un pret de 0,750 lei, rezultand un castig potential de 0,13 x 1.000 = 130 lei (din care veti scadea prima platita). Daca pretul futures va continua sa creasca, profitul se va majora in acelasi mod.
Compensarea optiunii presupune lichidarea pozitiei prin initierea unei tranzactii opuse, fiind o metoda frecvent folosita pentru a realiza profit. De asemenea, reprezinta o modalitate eficienta de limitare a pierderilor (prin recuperarea unei parti din prima), in cazul in care pretul futures nu a evoluat in directia anticipata. Suma pe care o puteti primi poate fi mai mare sau mai mica decat prima pe care ati platit-o initial, acest lucru depinzand de relatia dintre pretul curent al optiunii si pretul de exercitare, de timpul ramas pana la scadenta si de volatilitatea pietei.
De exemplu, anticipand o crestere a pretului DERRC cu scadenta saptamana viitoare, ati decis sa cumparati o optiune Call pe acest activ, la pretul de exercitare de 0,09 lei. Prima platita a fost de 0,015 x 10.000 = 150 lei. Pretul a crescut semnificativ, iar prima pentru acelasi pret de exercitare este acum de 0.03 lei. Vanzand optiunea, veti ramane cu un profit net de (0,03 - 0,015) x 10.000 = 150 lei. Trebuie sa tineti cont, insa, de faptul ca nu exista nicio garantie ca piata va fi destul de lichida pentru a putea vinde optiunea. Primele se stabilesc liber, prin relatia dintre cerere si oferta din piata, conform regulilor bursei.
O a treia varianta o reprezinta asteptarea datei scadente. Acest lucru presupune detinerea, in continuare, a optiunii, chiar daca modificarea de pret anticipata nu se produce la momentul previzionat - sau pretul se modifica in sens opus, in ideea ca pana la scadenta pretul poate reveni pe directia anticipata. In cazul in care v-ati inselat, ati pierdut oportunitatea de a va limita pierderea prin compensarea optiunii. Trebuie sa luati in considerare faptul ca valoarea optiunilor scade pe masura, variabila in timp se reduce, prin apropierea datei scadente.
La scadenta, respectiv in ultima zi lucratoare a lunii in care expira contractul, Casa Romana de Compensatie lichideaza optiunile "in bani", la pretul de regularizare din specificatiile contractelor. Astfel, daca optiunea este "in afara banilor", ea va ramane neexercitata, cumparatorul va pierde prima platita initial, iar obligatia vanzatorului va fi anulata.*Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea intocmirii planurilor de tranzactionare a optiunilor si a aplicarii diverselor strategii pe piata la termen apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.