De aceea, succesorul lui Tudor Chiuariu il preocupa acum pe presedintele Basescu mai mult decat avizarea urmaririi penale a ministrului demisionar, deja facultativa, daca tot a scapat de el. Alti ministri fiind in asteptare, dupa cum insusi presedint
De aceea, succesorul lui Tudor Chiuariu il preocupa acum pe presedintele Basescu mai mult decat avizarea urmaririi penale a ministrului demisionar, deja facultativa, daca tot a scapat de el. Alti ministri fiind in asteptare, dupa cum insusi presedintele a anticipat, exhiband comanda politica data DNA. Si executata.
Premierul Tariceanu e pus in situatia sa faca o remaniere anticipata. Spun anticipata, pentru ca remanierea era previzibia, dar atunci cand premierul considera oportun si pe neasteptate. Aceasta, deopotriva ca sa creeze un eveniment si sa consolideze Guvernul pentru perioada electorala. Demisia lui Tudor Chiuariu si posibila, dar nu probabila, suspendare a lui Paul Pacuraru s-ar parea ca au incurcat proiectele premierului. Ca de multe alte ori, presedintele Basescu a atacat acum, pentru a forta remanierea.
Insa premierul Tariceanu poate valorifica situatia, prefigurand, prin nominalizarea de acum, o remaniere ulterioara, de natura sa fortifice politic Guvernul si sa pozitioneze electoral PNL. Ca partid de dreapta, in raport cu o constructie politica nedefinita, numita PD-L, sau PD minus Liberalism. Ceea ce trebuie subliniat. Pozitionarea PNL ca partid de dreapta veritabila nu se poate face decat prin masuri de dreapta si prin accentuarea imaginii politice a Guvernului.
Toate acestea, incepand cu alegerea unui ministru al Justitiei puternic. Solutia Victor Alistar e doar o gluma proasta. Prin care PNL ar adopta, dupa modelul PNTCD, dispozitivul de autotras suturi in fund, din desene animate. Nu doar pentru ca respectivul a facut figura de paj al vestalei prezidentiale Monica Macovei, ci pur si simplu pentru ca n-are dimensiune ministeriala. A fost respins si in calitate de candidat la Agentia Nationala pentru Integritate. Probabil ca numele lui a fost lansat ca sa compromita imaginea premierului, caruia de altfel i-a fost atribuita posibila optiune. Un premier liberal care ar recurge la un Victor Alistar ca ministru al Justitiei s-ar incadra pur si simplu la categoria stupid people.
Solutia tehnocrata nu e oportuna nici daca persoana ar fi Gheorghe Mocuta, actual secretar de stat, procurorul care in 2000, desi coalitia toxica CDR-PD(FSN) era la putere, a instiintat Parlamentul cu privire la inceperea urmaririi penale a lui Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor, in dosarul Flota. Deja inteligenta materiei, Raluca Turcan, s-a lamentat ca Mocuta va fi pus ministru ca sa-l trimita pe Basescu in instanta. De parca deblocarea dosarelor penale prezidentiale n-ar depinde de Procurorul-sef al DNA, aflat la mana presedintelui. Deci a inculpatului.
Atributiile ministrului Justitiei nu sunt sa trimita dosare in instanta. Ci sa garanteze independenta Justitiei, functionalitatea sistemului judiciar, netulburat de interventia factorului politic. Un specialist ca Norica Nicolai o poate garanta. Avand capacitatea si credibilitatea de a se bate pentru demnitatea Justitiei cu presedintele Basescu si cu oricine, chiar din PNL. S-ar cuveni ca doamna Norica Nicolai sa accepte functia, altfel ar dovedi ca ii lipseste curajul implicarii directe in actul guvernarii. Guvernul Tariceanu are nevoie de ministri tari, atat prin pondere profesionala, cat si prin sustinere politica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.